НОВИНИ

Каква е процедурата при назначаване на служебно правителство

След като правителството на Бойко Борисов подаде оставка заради загуба на президентските избори, има няколко хипотези според регламентите, очертани от Конституцията, по които може да се развие политическата обстановка в страната. Много важна роля ще изиграят политическите решения. Какви са процедурите и възможните варианти - Пенка Ангелова разговаря с експерти по конституционно право.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:57, 14.11.2016
5284
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Първата стъпка е т.нар. политическа рулетка, която президентът Росен Плевнелиев трябва да завърти - да връчи мандат за съставяне на правителство - подред на първата, на втората политическа сила и на трета по избор. След връчване на мандата, всяка от тях трябва да отговори до 7 дни дали ще опита да направи кабинет, но като цяло за процедурата няма срок. Тя е предшествана от политически консултации.

Атанас Славов, доктор по конституционно право и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски": Конституцията ни е достатъчно гъвкава, за да позволи политическите решения да определят темпото, а не една стриктна процедура, която да блокира процеса.
Проф. Пенчо Пенев, конституционалист: Президентът максимално ще бърза, трябва да има съгласуване обаче с политическите сили. Конституцията не го притиска от гледна точка на време, но би било безотговорно той да проточи процеса.

Ако се състави правителство, то ще действа до края на мандата на 43-тото Народно Събрание.

Според изказванията на политическите лидери - този вариант няма да се случи. Тогава влизаме в хипотезата - служебен кабинет. Президентът Росен Плевнелиев има вече два в своя мандат. Сега обаче ситуацията е по-особена, защото държавният глава не може да разпуска НС три месеца преди края на мандата си и защото служебното правителство ще действа при двама президенти.

Атанас Славов, доктор по конституционно право и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски": При ситуация, при която след 2 месеца ще имаме встъпване на нов президент, най-политически мъдрото би било да излъчим такова служебно правителство, което да не бъде сменено от новия президент. Или да бъде оставена тази конституционна възможност на новия президент.
Проф. Пенчо Пенев, конституционалист: Шеф на служебното правителство от гледна точка на политическото е президентът - затова е хубаво да е в такава конфигурация, че да е приемлива и за сегашния, и за новия президент.

Новият президент след като поеме поста може да прави промени - персонални и структурни, може да състави изцяло нов служебен кабинет. Ако бъде назначено бързо служебното правителство ще защитава бюджета, а все още действащият парламент - ще трябва да работи по втората задача, която беше вкарана в дневния ред - промяна в изборния кодекс. Практиката показва, че приемането на нови изборни правила обикновено отнема доста време. По повод изявените намерения за ВНС експертите по конституционно право са скептични. За сформирането му трябват поне шест месеца. Според проф. Пенев те са възможни само ако се състави ново редовно правителство в рамките на 43-тото НС или вече в 44-тото.

Проф. Пенчо Пенев, конституционалист: Има указ за назначаване на служебно правителство, НС не може да отмени този указ и да върне статута си на редовно НС. То е така да се каже НС, не е конституционен терминът, но в оставка.
Атанас Славов, доктор по конституционно право и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски":

В настоящия момент да се говори за Велико Народно Събрание без да се казват темите и конкретните въпроси за мен е по-скоро израз на политическа безотговорност.
Докато указът за служебното правителство по принцип може да се издаде и от сегашния и от новия президент. То указът, с който ще се разпусне народното събрание и ще се насрочат избори ще трябва да бъде издаден от Румен Радев, който встъпва в длъжност на 22 януари. Изборите трябва да се проведат до 2 месеца от разпускането на парламента.

Какъвто и сценарий да се развие, експертите са категорични, че изборите ще са най-рано в края на март, началото на април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мигранти пробиха защитната ограда на границата между Сърбия и Хърватия
Мигранти пробиха защитната ограда на границата между Сърбия и Хърватия
В Благоевград умишлено запушват шахти
В Благоевград умишлено запушват шахти