НОВИНИ

Каталунските депутати гласуват за приемника на Пучдемон

Регионалният парламент на Каталуния днес трябва да се произнесе по избирането за премиер на местното правителство на Хоаким Тора, привърженик на каузата за независимост на испанската област, избран от Карлес Пучдемон да продължи противопоставянето с Мадрид, предаде АФП.

bnt avatar logo
от БТА
09:41, 12.05.2018
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Възпрепятстван от правосъдието да оглави отново правителството на Каталуния, Пучдемон се примири с варианта да предаде щафетата, без обаче да се отказва от политическото си влиянието, нито пък да отстъпва пред предизвикателството, отправено към испанското правителство с декларацията за независимост, която не се претвори на дело, от 27 октомври миналата година.

;

Това доведе до избора на Хоаким Тора, известен като Ким Тора. Новак в политиката, Тора, който е на 55 години, не е обвързан с определена партия, но е решен, също като Пучдемон, да продължи острото противопоставяне с Мадрид. Той има ясна позиция да се придържа към твърдата линия, към каузата за независимост, не е особено склонен към политическа нормализация, коментира Ориол Бартомеус, професор по политически науки в Автономния университет на Барселона.

Ким Тора е много предан на Пучдемон и на най-радикалното крило на сепаратистите, допълва анализаторът Антонио Барозо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Астронавтът Ричард Линехан пред БНТ: Космосът ще промени нашата биология
Астронавтът Ричард Линехан пред БНТ: Космосът ще промени нашата биология
Фалшиви ученически карти за градския транспорт във Варна
Фалшиви ученически карти за градския транспорт във Варна