НОВИНИ

Китай планира мита върху американски стоки

Китай обяви, че планира да наложи мита върху американски стоки. Това е отговорът на Пекин, след като вчера американският президент Доналд Тръмп обяви, че активира търговски санкции срещу Китай.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:14, 23.03.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Двете най-големи икономики в света са на ръба на търговска война. Китай е "силно разочарован" от решението на американския президент Доналд Тръмп да предприеме търговски санкции срещу Пекин, но няма да се отдръпне от евентуална търговска война със САЩ, заяви китайското посолство във Вашингтон. В отговор Пекин може да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 милиарда долара.

Китай обмисля 15-процентово мито върху американски стоки, включително сушени плодове, вино и стоманени тръби, и 25-процентово мито върху продукти от свинско месо и рециклиран алуминий. Съставен е списък със 128 американски стоки, които може да бъдат засегнати, ако двете страни не успеят да се споразумеят по търговските въпроси.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че активира търговски санкции срещу Китай, които могат да достигнат 60 млрд. долара заради нарушаване на права върху американска интелектуална собственост и технологии.

С подписването на меморандума започва период на консултации за определяне на списък с китайски продукти, които могат да бъдат засегнати от митата. До 15 дни трябва да бъде публикуван списък на предлаганите тарифи, като засега са определени 1300 стоки, които може да бъдат обложени допълнително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ: Въпреки снега, няма затворени пътища за леки и лекотоварни автомобили
АПИ: Въпреки снега, няма затворени пътища за леки и лекотоварни автомобили
ЕС планира по-строги мерки срещу Фейсбук и Джимейл
ЕС планира по-строги мерки срещу Фейсбук и Джимейл