НОВИНИ

Красимир Узунов, агенция "Фокус": Балканите врят и кипят

Красимир Узунов, собственик на информационна агенция "Фокус" преди месец публикува един анализ, в който предупреди, че Европа е най-уязвима откъм Балканите, а една от заблудите на ЕС е да се смята, че Балканите не могат да бъдат загубени. За Узунов по-голямото предизвикателство са Западните Балкани. Ситуацията в Македония е без изменения, но тя може да бъде взривена всеки момент, предупреди той.

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 19.04.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Узунов беше категоричен, че няма как случващото се Турция да не се отрази. "За Турция Балканите са една прилежаща зона", каза той и добави, че това са бивши турски територии където те трябва да поддържат едно определено присъствие, което през последните години се прокрадва във всички държави. Тук става въпрос за протурските партии в Босна, в Косово, в Хърватия и Македония, категоричното влияние в Албания, категорични опити да се влияе в България.

"За мен конфликтът на Балканите, който мисля, че предстои, ще се случи някъде на запад от нас", каза Узунов.

Каквото и ръководство да мине през Сърбия ще търси развитие на казуса, свързан с Република Сръбска, смята той. По негови думи не става въпрос за едно или две военни учения. Преди седмица хърватите публикуваха един анализ преди седмица по повод подаръка преди изборите, който получи Александър Вучич, от 30 танка Т 72 С, плюс самолети МиГ-29, които трябва да се деконсервират, и 30 нови машини БДРМ. Хърватите написаха, че сръбската армия в момента разполага с около 250 танка. Узунов обясни, че това е повод Косово, което се опитва по някакъв начин да направи собствена армия от силите, които има за самоотбрана в момента, да залага на купуване на противотанково оръжие - ракетни системи и противотанкови оръдия. Хърватите са започнали да купуват Panzer - самоходни гаубици, а сърбите приемат на въоръжение собствено производство един мелез между някогашната соц система самоходна гаубица с 155 мм калибър.

"Когато в едно действие се появи пушка в началото, до края то трябва да стреля", каза Узунов.

В момента умиротворителната служба в Босна се носи от Европейския съюз, не от НАТО. Когато Русия превъоръжава Сърбия и Сърбия се мотивира да потърси реална компенсация за отнетото й Косово може да се стигне до втори прецедент на Крим. От друга страна може да се стигне до конфликт между Сърбия и ЕС, но няма да се стигне до конфликт с НАТО, обясни Узунов. Той каза, че на запад от нас има една концентрация на въоръжение, което трябва да се използва. В интервю премиерът на Албания Еди Рама казва, че ако Западните Балкани не са асоциират към ЕС, не е изключено едно предстоящо обединение на Косово и Албания.

Министърът на външните работи на Словакия на последната среща по Западни Балкани каза, че три от държавите се намират в дълбока политическа криза (Черна гора, Косово и Албания), а две са пред разпад (Босна и Македония).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелиери търсят качествена храна за туристите по Черноморието
Хотелиери търсят качествена храна за туристите по Черноморието
СЗО отбеляза голям напредък в борбата с тропическите болести
СЗО отбеляза голям напредък в борбата с тропическите болести