НОВИНИ

Лошо време в цяла Европа

Студената вълна от Сибир нахлу на Балканите. В Босна и Херцеговина очакват температурите да паднат до минус 30 градуса. На Запад - Германия и Дания се борят с бури и наводнения. Сняг и студ обхваща и Италия, включително районите, засегнати от земетресенията през август и октомври. Финландия регистрира нов температурен рекорд за тази зима- минус 41,7 градуса по Целзий в Лапландия.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:55, 05.01.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Босна и Херцеговина, заедно със Сърбия, ще бъдат най-студените места на континента до 9 януари. Цяла Босна е под дебела снежна покривка, включително столицата Сараево и Баня Лука. Студове до минус 20 градуса, снежни виелици и бурен вятър обхващат Гърция и Македония.

Оранжев и жълт код за мъгли и обилен снеговалеж е в сила до петък вечерта за половината територия на Румъния. Температурите падат до минус 25 градуса при скорост на вятъра на места до 80-90 километра в час и видимост под 50 метра.

Зимата настъпва и в Италия до неделя. Властите предупреждават да се избягват пътуванията, включително в обичайно по меките централни и южни райони, където утре ще има леден вятър. Сняг се очаква дори в Сицилия. За почистване на магистралите са мобилизирани 600 машини.

Първи сняг падна и в районите, пострадали от земетресенията. В Кастелсантанджело сул Нера покривката е над 20 сантиметра. Побеля и Аматриче, прогнозата е за студ до минус 10 градуса.

Балтийското крайбрежие на Германия се възстановява от удара на зимната бура Аксел, причинила най-тежките наводнения в района за последните 11 години. Скоростта на вятъра достигна до 123 километра в час, температури паднаха до минус 20. Морското равнище се покачи с над метър и половина, водата отнесе коли в градовете Любек и Фленсбург, части от Любек се оказаха непроходими за пешеходци.

"Да стоиш тук и да гледаш как водата се покачва, без да знаеш кога ще спре, си е доста страшно."

Мащабни наводнения заляха южните райони на Дания и части от столицата Копенхаген. В борбата със стихията участват гражданска защита, полиция, военни и доброволци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още един фалшив сайт продава от вълшебните чайове
Още един фалшив сайт продава от "вълшебните чайове"
Спортист №1 на Горна Оряховица за 2016 е авио моделист
Спортист №1 на Горна Оряховица за 2016 е авио моделист