САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Македония изгони сръбски агент заради погрома в парламента на 27 април

Македонските власти официално поискаха отзоваването на сръбския дипломат Горан Живалйевич. Живалйевич работи като съветник на посланика, но е офицер от БИА /Агенция за сигурност и информация, сръбските спецслужби/. По време на погрома в македонския парламент на 27 април Живалйевич влиза в Народното събрание с първата група демонстранти. При нахлуването им в парламента бяха ранени над 100 души - депутати, служители на администрацията, полицаи, журналисти и граждани, а лидерът на СДСМ Зоран Заев получи тежки наранявания по главата.

от БНТ
13:26, 26.05.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света
македония изгони сръбски агент заради погрома парламента април

Днес в македонското министерство на външните работи беше извикан сръбският посланик в Скопие Душанка Дивяк Томич. Срещата бе поискана поради скандалното поведение на сръбския агент.

Бившият сръбски дипломат Радомир Диклич изрази учудването си от факта, че Живалйевич е "влязъл в парламента с първата група демонстранти на 27 април". "Живалйевич получава заповедите директно от БИА. "Той не получава заповедите от посланика или от Министерството на външните работи. Той получава нарежданията си директно от своята централа, за която работи - БИА", каза дипломатът. Според него само "Горан Живалйевич и неговите началници знаят какво е било нареждането".

По време на инцидента на 27 април Живалйевич си е правил селфи с протестиращите, които нахлуха в парламента.

След срещата на 24 май в Брюксел с Върховния еврокомисар по външна политика и сигурност Федерика Могерини сръбският премиер Александър Вучич заяви, че "не вижда нищо престъпно в този случай".

„Не съм чул някой да е извършил престъпление и да е участвал в организирането на каквото и да е... Аз имам информации за участието на различни там Зендери-Чеченовски от Скопие, които демонстрираха срещу мен. И какво от това? Те не са извършили престъпление. Лицето от сръбското посолство, за което вие конкретно говорите, е било там, за да информира”, каза още Вучич.

Бъдещият македонски премиер Зоран Заев от своя страна изрази убеждението си, че службите на Република Македония и на Сърбия ще разрешат този въпрос.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Най-малко 24 загинали при въоръжено нападение срещу автобус в Египет
Най-малко 24 загинали при въоръжено нападение срещу автобус в Египет
​Германската полиция задържа ислямист, вероятно подготвял терористично нападение
​Германската полиция задържа ислямист, вероятно подготвял терористично нападение