Мария Габриел: Има липса на 300 000 киберспециалисти в Европа

300 000 киберспециалисти не достигат в Европа, а до 2020 година ще станат 400 000. Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел. При откриването на новата академична година във Военната академия "Георги Стойков Раковски" еврокомисарят изнесе лекция, посветена на киберсигурността в Европейския съюз.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:05, 01.10.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Пред студенти и преподаватели във Военната академия комисар Мария Габриел коментира, че трябва спешно да се работи в посока специализация на експерти в областта на киберсигурността.

Мария Габриел - комисар за цифровата икономика и общество: На ниво Европейски съюз имаме ясното намерение в следващия бюджетен период за съюза нова програма "Цифрова Европа" с бюджет 9 милиарда, от които 700 млн. - за експерти по киберсигурност.

Тя коментира, че би ѝ се искало да има повече жени киберексперти, защото в Европейския съюз те са само 17 % от общия брой.

Мария Габриел - комисар за цифровата икономика и общество: Доказано е, че ако увеличим участието на жените киберексперти, ще съумеем много по-бързо да се приближим до това - тези 300 000, които ни липсват, да бъдат наши европейски кадри. И аз съм сигурна, че тук България има своето достойно място.

В контекста на кибермодерната епоха, попитана от репортери за последния пробив на сигурността във Фейсбук, комисар Габриел коментира, че максимално бързо трябва да се установи броят на европейските граждани, засегнати от хакерската атака. По думите ѝ това още веднъж подчертава колко важен е Общият регламент за защита на личните данни, прилаган от май тази година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Анастас Герджиков: Съществуват критики към висшето образование
Проф. Анастас Герджиков: Съществуват критики към висшето образование
Окончателно: 36% активност на референдума в Македония. 91% - за
Окончателно: 36% активност на референдума в Македония. 91% - "за"