НОВИНИ

Меглена Кунева: Антикорупционното бюро няма да бъде подчинено на никого

Бюрото за борба с корупцията няма да бъде подчинено на никого, каза в "Денят започва" вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева.Тя добави, че Антикорупционното бюро ще се избира от НС.

Невяна Попова
от Невяна Попова
08:52, 07.03.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
меглена кунева антикорупционното бюро подчинено никого

По новия законопроект за борба с корупцията, приет от Министерския съвет, когато има несъответсвие между това, което придобиваш и това, което декларираш, ще ставаш обект на проверка, коментира Кунева.

Тя обясни, че Антикорупционното бюро ще получи възможност да иска от съда разкриване на банкова, застрахователна и данъчна тайна. Институцията ще има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър.

Задълбочените проверки ще започват при установено несъответствие между декларираните доходи и реално притежаваното имущество в размер на 20 000 лева.

Кръгът от лицата, които ще бъдат обект на проверка се разширява. Сред новите категории, които ще са обект на проверки са общинските съветници, главните архитекти на общините, ректорите на държавни висши училища, управителите и изпълнителните директори на болници, ръководителите на управляващите органи и междинните звена по програми, финансирани със средства от ЕС, служителите в централната и териториалната администрация, на които са делегирани функции по вземане на решения във връзка с процедурите по възлагане на обществени поръчки.

Бюрото за борба с корупцията ще може да приема и анонимни сигнали, ако те са подкрепени с доказателства.

Ръководството на Националното бюро ще трябва да отчита дейността си на всеки три месеца в интернет, както и да представя годишен доклад в Народното събрание. Директорът и неговият заместник ще имат право да искат от съда дори разкриване на банковата тайна за проверявано лице. Инспекторите, които ще извършват оперативната дейност по проверките на висшите чиновници също ще преминават през тест за почтеност. Дейността на бюрото ще се проверява ежегодно от независим външен одитор.

Меглене Кунева коментира и бежанската криза.

Затваряне на пътя през Bалканите трябва да се направи, съседните държави има напрежение и това е лош знак, каза тя.

По думите й Германия продължавала да играе активна роля в улесняване на диалога между ЕС и Турция.

Според Кунева в момента по-важно нещо от сигурността на Европа няма.

Хумаността, която трябва да се прояви, също не е без значение, но нито една страна от ЕС не може да се справи с такъв бежански поток, какъвто наблюдаваме в момента, отбеляза Кунева.

Вижте целия разговор с Меглена Кунева в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Мерджанов: Включването на армията по границата е закъсняло
Атанас Мерджанов: Включването на армията по границата е закъсняло
Протест срещу разрушаването на тютюневите складове в Пловдив
Протест срещу разрушаването на тютюневите складове в Пловдив