НОВИНИ

Меркел, Макрон и Мей подкрепят ядреното споразумение с Иран

Лидерите на Великобритания, Франция и Германия са се обединили около мнението, че иранското ядрено споразумение е най-добрият начин да бъде спрян Техеран да придобие на ядрено оръжие, съобщи Ройтерс, цитирайки Даунинг стрийт 10. Тереза Мей е провела телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел.

bnt avatar logo
от Ройтерс / БТА
16:43, 29.04.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света
меркел макрон мей подкрепят ядреното споразумение иран

Тримата лидери са се съгласили, че обхватът на споразумението има нужда да се разшири, за да покрие теми като балистични ракети, какво става след изтичането на срока на споразумението, както и дестабилизиращата за района дейност на Иран, се посочва в съобщението.

Лидерите се ангажираха да продължат да работят в тясно сътрудничество и със САЩ в търсене на решение как да се справят с многобройните предизвикателства, поставяни от Иран, включително проблеми, които могат да бъдат обхванати от ново споразумение, допълва Даунинг стрийт.

Следващия месец американският президент Доналд Тръмп трябва да реши дали да възстанови икономическите санкции на САЩ върху Техеран. Тръмп неведнъж се е изказвал критично за ядреното споразумение, според което част от западните санкции върху Иран бяха вдигнати в замяна на спиране на ядрената ѝ програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисарят по търговията заплаши САЩ с тройна реакция, ако въведат мита от ЕС
Еврокомисарят по търговията заплаши САЩ с тройна реакция, ако въведат мита от ЕС
Сестри Стоеви спечелиха европейската титла
Сестри Стоеви спечелиха европейската титла