НОВИНИ

Мощен тайфун удря Япония след смъртоносните наводнения и рекордните жеги

Тайфунът Джонгдари се очаква да връхлети главния остров на Япония, която вече беше поразена от смъртоносни наводнения и рекордни жеги, съобщи днес метеорологичната служба на страната, цитирана от ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
17:06, 27.07.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
мощен тайфун удря япония смъртоносните наводнения рекордните жеги

Дванайсетият тайфун за сезона вероятно ще понижи донякъде температурите в страната, която изнемогва от силните горещини, продължили почти две седмици. Вчера най-малко трима души починаха от предполагаем топлинен удар, съобщи агенция Киодо.

Метеорологичната служба предупреди за силни дъждове и мощни пориви на вятъра в обширни райони на Япония, тъй като е вероятно тайфунът да се разрази в събота през нощта.

Към 19 ч. местно време центърът на бурята е бил на 230 км източно от островите Огасавара, придвижвайки се на североизток с 30 км/ч, с максимална сила на вятъра от 144 км/ч и отделни пориви на вятъра от 198 км/ч.

;

В началото на юли върху Западна Япония се изсипаха поройни дъждове, предизвикали свлачища и наводнения, които отнеха живота на 224 души, а 13 души се водят изчезнали.

Последвалата гореща вълна затрудни възстановителните работи в много от засегнатите от стихията райони. Около 4000 души в 10 префектури останаха в лагери за временно настаняване.

Близо 100 души починаха от топлинен удар през този месец, след като температурата в някои райони достигна над 40 градуса по Целзий.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова поведе колоездачното състезание за купа Бузлуджа
Корнелия Нинова поведе колоездачното състезание за купа "Бузлуджа"
Областният щаб поиска ограничителната зона заради чумата в Шарково да отпадне
Областният щаб поиска ограничителната зона заради чумата в Шарково да отпадне