НОВИНИ

Музей в Русе пази изящни порцеланови фигури и сервизи

Изящни порцеланови фигури пази във фонда си музеят в Русе. Част от тях са включени в експозиция в Къщата на Калиопа, а има и други, които ще бъдат показани в рамките на чуждестранни изложби.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
07:03, 28.01.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Най-ценните експонати на музея - каляска с кон и кочияш от майсенски порцелан, сервиз за хранене със супник и порцеланов комплект за подправки, попадат в каталог на българска колекционерка.

Искра Тодорова, уредник в Музей на градския бит в Русе: Tези, които са по-атрактивни, можем да кажем, че това са порцелановите фигурки, които са купувани края на 19-и и началото на 20-и век за украса на дома. Те носят естетическа наслада, украсяват интериора и показват и престиж, разбира се. Този престиж се демонстрира, да речем, в богатите фамилии чрез порцелановите сервизи за хранене. Защото трябва да кажем, че в този период, който ние най-вече събираме и показваме особено в Музея на градския бит, порцеланът е едно скъпоструващо изделие.

Редом с тях обаче в колекцията от порцелан вече има ново попълнение. Според Тодорова, това е много атрактивна каляска, която „разказва“ история.

Искра Тодорова: Tя е едно от последните неща, които получихме в музея. Тъй като тази, която преди красеше интериора на втория етаж в официалната гостна, участва от март месец нататък в една австрийска изложба в замъка Шалбург. Тя е съвместна между няколко държави, които са по поречието на Дунав.
Когато я погледне човек, създава впечатлението, че е някъде от 17-18 век, но всъщност заради печата, който има на дъното на самата скулптура „Made in Japan“, ние вече знаем, че тя е късно производство. Защото този печат се слага след 1945 година. На нашата пише „Произведено в Япония“, което е много странно, защото сюжетът е изключително европейски. И всъщност се оказва, че след окупацията на Япония от американците, те започват да ползват техните фабрики за порцелан и да произвеждат такива изящни неща, които обаче се пласират най-вече на европейския пазар.

В музея в рамките на експозицията „Светът на модерността“ са изложени още съдове от порцелан. С тях е показан европейския градски начин на подреждане на маса, в който присъстват чинии с позлата и много съдове с орнаменти.

Искра Тодорова: Порцеланови сервизи за хранене, единият от които е правен в Тюрингия, с един много изящен супник, с красиви декорации от флорални мотиви. Също така една много интересна барокова фруктиера.
Комплектът подправки е с интересна история, тъй като е с кирилски надписи за всяка от подправките. Но всъщност е произведен в Германия, във фабриката „Дитмар“. Това е любопитното, че преди 1944-а година български поръчители задават някаква поръчка в немска фабрика, но с изискването надписите да са на кирилица.

Повечето изящни изделия от порцелан освен сантиментална, имат и колекционерска стойност. По чуждестранни аукциони цените на фините порцеланови фигури започват от 1 000 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Радев, журналист в Пекин: Ситуацията с коронавируса остава сериозна
Тодор Радев, журналист в Пекин: Ситуацията с коронавируса остава сериозна
18-годишно момиче представя българското кисело мляко в Китай
18-годишно момиче представя българското кисело мляко в Китай