САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

На 25 септември стават ясни пълните листи за общински съветници и кметове

Пълните листи на кандидатите за общински съветници и кметове ще бъдат ясни на 25 септември, когато приключва регистрацията на кандидатите в общинските избирателни комисии. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев пред репортера ни Милена Кирова. В ЦИК от днес започва регистрацията на партиите и коалициите и тя ще приключи на 11 септември в 17.00 часа.

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:15, 02.09.2019
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Андреев припомни важното за тези избори - а именно елементът уседналост.

Александър Андреев, говорител на ЦИК Активното и пасивното избирателно право в тези избори е свързано с живеенето в страната повече от 6 месеца от датата на изборите. Едно лице да живее в страната означава да има постоянен е и настоящ адрес на територията на Р. България и един от двата да е на територията на населеното място, където той ще гласува или където се е кандидатирал. А по отношение на гражданите на държави членки на ЕС, които също в тези избори биха могли да гласуват, това означава да имат постоянно или продължително пребиваване на територията на страната - 6 месеца преди датата на изборите - т.е. към 26 април 2019 г..

За увеличените възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии и предстоящите им обучения - вижте във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Раковски посрещнаха Пътуващото лятно кино на БНТ
В Раковски посрещнаха Пътуващото лятно кино на БНТ
Какво време ни очаква през септември?
Какво време ни очаква през септември?