Бъдни вечер е на особена почит в семействата от Калофер. Традициите в отбелязването й там са стародавни, но хората ги спазват и до днес. След броени минути коледарите ще тръгнат по къщите, за да донесат благата вест, че Христос се е родил. Репортерът ни...
Бъдни вечер е на особена почит в семействата от Калофер. Традициите в отбелязването й там са стародавни, но хората ги спазват и до днес. След броени минути коледарите ще тръгнат по къщите, за да донесат благата вест, че Христос се е родил. Репортерът ни Николай Райшинов бе в дома на две братовчедки, за да ни покаже как калоферци подготвят трапезата за 24-и декември.
"На масата има питка, пълнени чушки, тиква, ошав, фасул, тиквеник и кандилничката да прекадим, виното е тук", пояснява Анка Маркова.
В дома на Анка Маркова Бъдни вечер е най-очакваният момент в годината. От баба си знае, че освен 11 постни ястия, близо до масата задължително трябва да е и иконата на Богородица.
"Коледата беше забранена. Не ни даваха да ходим да коледуваме. И скришом ходихме. Ходихме из улицата и като влезем в къщата, тогава коледуваме", спомня си тя.
Елена Анева си спомня как в детството й около огъня се събирал целият род. Днес това е почти невъзможно, защото някои от близките на жената живеят в чужбина.
Синът не може да си дойде, защото е много далеч. В Йоханесбург са. Много ни е мъчно, много жалим за тях", споделя тя.
Все пак на празниците скайп връзка ще събере, макар и за кратко, цялото семейство.
Домакините от Калофер казват, че не е лесно днес човек да успее да отдели средства за 11 ястия на масата. Вярата обаче кара хората да почетат както подобава раждането на Спасителя.
В сезона на грипа: Ръст на заболеваемостта у нас, кога да очакваме пика?