НОВИНИ

На митингите в Турция настояват за връщане на смъртното наказание

Двамата турски пилоти, които през ноември свалиха руския бомбардировач са арестувани по подозрение за участие в опита за преврат. За метежа вече има задържани над 7500 души, включително 103-ма генерали и адмирали. Турският президент Ердоган заяви, че ако парламентът вземе решение за връщане на смъртното наказание след опита за преврат, той ще го одобри.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:37, 19.07.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Връщане на смъртното наказание. Тези призиви се чуват на масовите митинги в подкрепа на Ердоган.

"Хората са на мнение, че тези терористи трябва да бъдат убити. Защо да ги държа и да ги храня в затвори през следващите години, това се питат хората" - заяви пред Си Ен Ен турският президент.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция
Турция е държава на законността и демокрацията. Не могат да се пренебрегват исканията на хората. Ако хората искат това, парламентът ще го обсъди. Вярвам, че политическите партии ще вземат най-доброто решение. Като одобряващ орган, аз заявявам, че ако парламентът направи тази стъпка, аз ще е одобря.

Смъртната присъда е недопустима с ценностите и договорите на Европейския съюз, заяви европейският комисар по цифровата икономика и общество. Гюнтер Йотингер предупреди, че заради репресиите след опита за преврат, сделката между Анкара и Брюксел за безвизови пътувания, може да не се реализира тази година.

Три дни след опита за преврат, в Турция продължават арестите. Кметът на Анкара твърди, че единият от пилотите, които свалиха руския бомбардировач през ноември, е привърженик на ислямския духовник Гюлен.

В интервю за телевизия Си Ен Ен Ердоган отново призова Съединените щати да екстрадират Гюлен, когото смята за организатор на преврата. Ердоган увери, че до няколко дини Турция ще изпрати официално искане до САЩ за екстрадирането.

Продължават да излизат и подробности от часовете на метежа. В нощта на преврата, Ердоган се разминал за минути със смъртта, сподели турският президент пред Си ен ен.

Тогава метежниците бомбардираха хотела в Мармарис, където той беше на почивка. Двама от охранителите му били убити. "Ако бях останал още 10-15 минути, щях да бъда убит или пленен", разказа турският президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава стои зад нападението с брадва в германски влак
"Ислямска държава" стои зад нападението с брадва в германски влак
В Русе приемат заявки за нови работни места
В Русе приемат заявки за нови работни места