НОВИНИ

Египетски музейни работници на съд за маската на Тутанкамон

Осем египетски музейни работници отиват на дисциплинарен съд, защото са проявили небрежност към маската на Тутанкамон, а после са се опитали да прикрият щетите.

Невена Бонева
от Невена Бонева
23:09, 25.01.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
египетски музейни работници съд маската тутанкамон

Маската на Тутанкамон е на 3300 години. През 2014-та, докато сменят светлината във витрината, музейни работници без да искат докосват маската и брадата пада. Те набързо я залепват с епоксидно лепило. За да прикрият случилото се, с остри инструменти чистят остатъците от лепилото и оставят драскотини. Следите излизат на бял свят със снимки в интернет през януари миналата година.

След реставрация, при която лепилото е премахнато и брадата е прикрепена с пчелен восък, от месец маската отново е пред публика. В екипа по поправката участват и германски специалисти.

Кристиян Екман, консерватор: Няма опасност за маската. За да изясня положението, искам да кажа, че когато Картър открива маската, брадата вече не е била здраво закрепена.

Осмината немарливи музейни служители, сред тях тогавашният шеф на реставрационния отдел, не са извършили криминално деяние. Затова не ги застрашава присъда затвор. Може обаче да загубят работата си, или да им орежат заплатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът настоя за ефективно разследване по случая Химко Враца
Премиерът настоя за ефективно разследване по случая "Химко" Враца
Саркози признава свои грешки в новата си книга Франция до живот
Саркози признава свои грешки в новата си книга "Франция до живот"