НОВИНИ

Навършват се 15 години от атаките на 11-ти септември

Днес се отбелязват 15 години от терористичните атаки срещу Съединените щати на 11-ти септември, при които загинаха близо три хиляди души. Президентът Барак Обама ще отбележи годишнината с минута мълчание в Белия Дом. След това той ще говори в Пентагона по време мемориална служба.

bnt avatar logo
от Младен Петков
09:26, 11.09.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

В различни части на страната освен традиционното прочитане на имената на жертвите се предвиждат и други събития. Група от осем бегачи се очаква да приключи тридневния си маратон от Пентагона до Ню Йорк. Сред участниците, решили да пробягат около 400 километра, са пожарникари, полицаи и служители от спешна помощ, помогнали на пострадали при атаките.

В Ню Йорк, в Националния музей и мемориал за 11-ти септември е открита изложба на творби на 13 нюйоркски артисти, които представят картини, скулптури, клипове и материали от късове хартия полетели от срутилите се кули-близнаци.

Основните телевизионни канали ще включат в програмата си специални предавания, в които експерти, политици и очевидци на трагедията ще си спомнят и ще коментират случилото се.

Близо три хиляди загинаха в Ню Йорк, Пенсилвания и в Пентагона, когато на 11-ти септември 2001-ва година похитени самолети удариха на три места по време на планирани от терористичната групировка "Ал Кайда" антентати. Лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен бе убит през май 2011-та при оторизирана от президента Барак Обама спецакция.

11-ти септември доведе до „Войната срещу тероризма" - най-дългата водена от Америка война. Опасения за нови атентати промениха драстично националната и световна политика и породиха дебати за изземването на граждански свободи в името на сигурността.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бомби заляха Сирия преди очакваното примирие
Бомби заляха Сирия преди очакваното примирие
Южна Корея е подготвила план за масиран удар по Пхенян в случай на ядрена атака
Южна Корея е подготвила план за масиран удар по Пхенян в случай на ядрена атака