НОВИНИ

7 загинали и 29 ранени при експлозията в Хитрино (обобщение до 23.00 ч.)

В село Хитрино в първите часове след инцидента пристигна премиерът Борисов, той е на място и ръководи щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия. Продължава издирването на затрупани хора,включително и с кучета от планинската спасителна служба, населението е евакуирано за по-сигурно. Възможно е броят на жертвите да нарасне. Към момента няма риск от повторни взривове, пряка опасност има само за спасителите, които продължават да претърсват разрушените сгради.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
22:54, 10.12.2016 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
По света

По-рано днес беше започнало контролираното източване на опасния товар от разпилените цистерни, то обаче към момента е спряно. Заради сложното изпълнение операцията ще продължи утре по светло. Цистерните ще бъдат обливани с вода и химикали цяла нощ, за да бъдат обезвредени.

Според премиера в оставка Бойко Борисов предстои тежък съдебен процес, за да бъде потърсена отговорност за трагедията. Преди това обаче трябва да се изчака експертизата на разследващите. Той помоли медиите до утре в 10 сутринта, да не безпокоят службите, които работят. Обясни, че на всички жители от селото е оказана адекватна грижа. Благодари и на жителите от близките села, че настанили голяма част от пострадалите.

Бойко Борисов, министър-председател на България в оставка: Говорих с финансовия министър дали като технология бюджетът на Общината може да се вдигне, или целево да им се дадат парите, за да могат чрез Общинския съвет - местните органи да ги разпределят за всеки нуждаещ се, понеже считам, че те най-добре познат и хората и бита им и най-добре ще се оправят.
;

От министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски стана ясно, че фирмата "Булмаркет" досега не е имала нарушения. Той отказа да коментира евентуалните хипотези какво е довело до инцидента.

Ивайло Московски, министър на транспорта в оставка: Докато се провеждат процесуално-следствени действия, няма логика да влизаме в различните хипотези, който се тиражират. Хората работят в момента.
Бойко Борисов, министър-председател на България в оставка: Забранил съм на колегите да дават каквото и да е информация към момента, това прави прокуратурата.

Според инж. Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в НКЖИ в най-близките дни предстои отмяна на евакуацията, завършване на събирането на доказателствата. А след това ще започнат и аварийно-възстановителните работи, ето какво още каза пред "По света и у нас".

Инж. Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в НКЖИ: Тия цистерни дерайлирали - те са 12 на брой, трябва да бъдат претоварени, преточени, трябва влязат тежките кранове. Имаме щети по контактната мрежа, 8-9 стълбове са повредени. Трябва да си оправим контактната мрежа и съответно малко по-малко да възстановяваме движението през цялата гара.

Екипът на "По света и у нас" остава в Хитрино, за да следи ситуацията.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираните от Хитрино още са в шок
Евакуираните от Хитрино още са в шок
Потушиха пожар в хале на Булмаркет
Потушиха пожар в хале на "Булмаркет"