Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Недостиг на храни и лекарства - най-лошият сценарий при Брекзит без сделка

Недостиг на храни и лекарства, бунтове и безредици - това, според доклад на британското правителство, е най-лошият възможен сценарий при Брекзит без сделка. Досието, носещо името "Жълт чук" първо беше публикувано в британския вестник "Сънди таймс" в началото на август, а след настояване на опозицията, управляващите направиха публично достояние целия документ. Повече от Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:14, 12.09.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Поскъпване на стоки от първа необходимост, липса на разнообразие сред хранителните продукти, скъпи вносни стоки, ако изобщо има такива - така досието "Жълт чук" описва ситуацията във Великобритания, ако се стигне до Брекзит без сделка.

Според правителствения документ, при липса на договорка между Лондон и Брюксел, британците са застрашени да останат без достъп до някои медикаменти. Очаква се камионите, преминаващи Ламанша, да чакат на километрични опашки, понякога с дни, не е изключено да се стигне и до транспортен хаос.

Част от документа беше публикуван от британски медии преди месец, но правителството на Борис Джонсън успокоява, че макар и това да е възможен сценарий, то той не е единственият.

Скептиците обаче, са на мнение, че ако се стигне до скок в цените на стоките, ще бъдат засегнати най-бедните британци, ще последват и масови безредици в страната, а сивия сектор ще процъфтява.

На 17 и 18 октомври в Брюксел се събират лидерите на страните от ЕС. Тогава трябва да стане ясно и дали ще се стигне до споразумение за развода или Лондон ще напусне без сделка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ отлагат готвеното повишение на митата за китайски стоки
САЩ отлагат готвеното повишение на митата за китайски стоки
Съдът решава дали да освободи собственика на ТАД груп Иван Тодоров
Съдът решава дали да освободи собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров