НОВИНИ

Николай Василев: Реална е възможността за южнокорейски инвестиции в България

Реална е възможността за сериозни южнокорейски инвестиции в България. Такива новини са позитивни и се надявам да се случват повече. Това каза в Сутрешния блок на БНТ1 бившият министър на икономиката Николай Василев.

bnt avatar logo
от БНТ
07:21, 26.09.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Според него Азия е по-различна от западния свят. Подобна делегация в САЩ сигурно няма да бъде забелязана, в Азия това има знаков характер. В миналото България не е била успешна в привличането на азиатски инвестиции, коментира Василев.

Той изрази увереност, че държавата е подготвена за инвестиции. Сега се радваме на 1-2 млрд. евро, при 9 млрд. през 2007 г., каза Василев.

По думите му негатив е малкият пазар, но пък има и сериозни плюсове - ниските данъци и по-ниските разходи при подобна инвестиция.

;

По отношение борбата за привличането на инвестиция от Фолксваген, достатъчно значим факт е това, че сме изпреварили Сърбия и Румъния в подобна "надпревара". Огромните инвестиции са от Западна Европа, в по-голямата си степен от страни от ЕС, каза още Николай Василев.

За Кристалина Георгиева и избирането ѝ начело на МВФ Николай Василев коментира, че това е уникална новина, няма да има финансист, икономист, който днес да не знае кой е директор на МВФ и от коя държава е. Новината няма монетарно измерение, но като имидж е фантастично, допълни Николай Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно изслушване на двама еврокомисари
Извънредно изслушване на двама еврокомисари
Арест в центъра на Мелбърн по подозрение за атентат
Арест в центъра на Мелбърн по подозрение за атентат