НОВИНИ

​Новият лидер на Каталуния призова за диалог с Мадрид

Новият сепаратистки лидер на правителството на Каталуния Ким Тора поиска от испанския премиер Мариано Рахой да се съгласи на среща с него, предаде Франс прес. "Моля определете дата и място" за среща, каза Ким Тора на пресконференция в Берлин, където днес посети бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон.

bnt avatar logo
от БТА
23:13, 15.05.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света
​новият лидер каталуния призова диалог мадрид

"Първата цел на новото каталунско правителство е да предложи диалог на испанското правителство", заяви Тора и добави, че ще изпрати писмо в този смисъл на Рахой. Очаква се в скоро време Ким Тора да състави правителството си, което автоматично ще отмени наложената от централното правителство опека над областта със 7,5 милиона жители. Мадрид пое прекия контрол над Каталуния, след като сепаратистките депутати обявиха независимост на областта от Испания на 27 октомври м.г.

Консервативното правителство на Рахой обаче напомня, че може във всеки един момент отново да поеме контрола над Каталуния, ако Тора наруши конституцията. Тора добави, че е дошъл в германската столица, за да изрази почитта си към Пучдемон, когото нарече законен премиер на Каталуния. Сега бившият каталунски лидер е намира в Германия и очаква решение на германския съд, който разглежда въпроса за екстрадирането му в Испания. Именно той предложи кандидатурата на своя съратник Тора за регионален лидер.

Вчера парламентът в Барселона избра 55-годишния Тора за премиер с 66 гласа срещу 65 при 4-ма въздържали се. Пучдемон също призова за диалог. "Единственото средство за решение на този конфликт, който е политически - това е демокрацията", каза бившият каталунски лидер, който избяга от Испания, за да не бъде арестуван.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Астрономи предвиждат магнитни бури на 1 и 2 юни
​Астрономи предвиждат магнитни бури на 1 и 2 юни
Раздадоха медицинските Оскари
Раздадоха "медицинските Оскари"