НОВИНИ

НС избра новите членове на Висшия съдебен съвет

Народното събрание избра общо 11 членове на ВСС от квотата на парламента от съдийската и прокурорска колегия.За съдийска колегия бяха избрани 6-ма членове, а за прокурорска колегия - 5-ма.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
11:53, 20.09.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В съдийската колегия влязоха шестима, които при гласуването получиха минимум 160 гласа "за" - Драгомир Кояджиков, Вероника Имова, Даниела Маринова-Марчева, Боян Магдалинчев, Боян Новански и Стефан Гроздев.

В прокурорската колегия бяха избрани петима членове - Светлана Бошнакова, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова-Кючукова, Пламена Апостолова и Йордан Стоев.

Кандидатите за ВСС от квотата на парламента бяха общо 18. Съгласно Конституцията, 11 от членовете на ВСС се избират от Народното събрание с мнозинство от две трети от народните представители. Номинираните трябва да са юристи с високи професионални и нравствени качества, които имат най-малко 15 години юридически стаж.

Необходимостта от провеждането на публичната процедура е заради изтичането на мандата на членовете на ВСС от квотата на парламента.


;
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Аз съм убеден, че всички тези, които ще бъдат избрани днес за представители на ВСС, те ще носят своята отговорност и действително ще отговорят на очакванията както на обществото, но преди всичко на колегите си от съдебната система, които при всичките тези години са ги подкрепяли или са били заедно във взимането на важни решения, които са давали възможност държавата да бъде демократична и да бъде правова.
Крум Зарков, зам.- председател на ПГ на БСП: Трябва ясно да кажем, че представителите, излъчени от парламента, не са представители на политически партии. Това, че един кандидат е издигнат от парламентарната група на ГЕРБ, БСП, ДПС, Воля или ОП, не го прави член на тази парламентарна група във ВСС. Затова и всякакво квотно разпределение по групи и всякакъв пропорционален признак са нелогични.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвориха за движение тунела Витиня
Отвориха за движение тунела "Витиня"
Граждански искове за над 200 млн. лв. допусна съдът по делото Сарафово
Граждански искове за над 200 млн. лв. допусна съдът по делото "Сарафово"