НОВИНИ

Ню Йорк премахва религиозни изключения за ваксинация заради епидемия от морбили

Докато щатът Ню Йорк е изправен пред риска от сериозна епидемия от морбили и нарастващо движение срещу ваксините, властите гласуваха за премахване на религиозните изключения, които родителите посочваха досега, за да заобиколят ваксинация в училищата

йорк премахва религиозни изключения ваксинация заради епидемия морбили
bnt avatar logo
от БНТ
13:12, 14.06.2019
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Ню Йорк, който е изправен пред сериозна епидемия от морбили и нарастващо движение срещу ваксините, гласува вчера за премахване на религиозните изключения, на които родителите досега се позовават, за да заобиколят изискванията за училищна ваксинация. След разгорещени дебати двете камари на парламента гласуваха с преобладаващо мнозинство за тази мярка. С решението на губернатора Андрю Куомо, планиращ да одобри текста, Ню Йорк ще се присъедини към малкото американски щати, включително Калифорния, като премахна религиозните изключения.

От есента Ню Йорк се сблъсква с избухването на морбили в два региона: в самия Ню Йорк, в някои квартали на Бруклин със силно еврейско население, където от октомври са регистрирани 588 случая. И в окръг Рокланд, в по-големите нюйоркски предградия, където живее и ортодоксално население, където са регистрирани 266 случая. Заболяването, изключително заразните и с потенциално фатални усложнения, пристигна с пътници от Израел. Въведени са спешни мерки, включително изискване училищата да изключват неимунизирани деца, освен по медицински причини, но въпреки това не успяват да потушат епидемията. В продължение на няколко седмици експертите в областта на общественото здраве призовават за премахване на религиозните изключения, обезпокоени от нарастващия брой родители привърженици на анти-ваксинирането, които са обвинени в позоваване на религиозни изключения като претекст за да не ваксинират децата си.

И въпреки това няколко десетки избрани представители гласуваха против текста, аргументирайки по-специално, че премахването на религиозните изключения нарушава Първата поправка на Конституцията на САЩ, която защитава религиозната свобода.

"Вярвам, че (текстът) отива твърде далеч и твърде много засяга религиозните свободи", заяви републиканският Андрю Ланза. "Едно от нещата, което отличава страната ни и я прави прекрасна, е Първата поправка", каза той. "Не защото искаме религиозно освобождаване и трябва автоматично да го получаваме", добави той, като заяви, че властите трябва само да отхвърлят всяко искане, което се счита за неоправдано.

Но привържениците на премахването на религиозните изключения смятат, че са необходими силни действия за справяне с най-лошото огнище на морбили в Съединените щати от 1992 г. насам.

"Факт е, че имаме анти-ваксинно движение и трябва да отговорим, като предоставим правилната информация," каза сенатор Шели Майер. "Междувременно имаме криза в общественото здравеопазване (...) Време е да се вземе трудно решение и да се защити следващото поколение от опасността от детски болести “, каза тя. Морбили е в етап на силно възстановяване по целия свят. До момента не е имало смъртни случаи в САЩ, но страната, която официално ликвидира болестта през 2000 г., може да загуби този статус, ако епидемията продължи и след лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина основателка на зловеща секта в Австралия
Почина основателка на зловеща секта в Австралия
​Румен Радев се срещна с унгарския президент Янош Адер​ в Будапеща
​Румен Радев се срещна с унгарския президент Янош Адер​ в Будапеща