НОВИНИ

Около 10% от новородените в България са недоносени

Около 10 процента от новородените у нас са недоносени - тендецнията се запазва, въпреки спада на раждаемостта през последните години. В Световния ден на недоносените бебета - разказ за битките за живота на преждевременно родените деца.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
09:00, 17.11.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Матея е второто дете в семейството на Катерина. Заради бактериална инфекция се ражда в началото на шестия месец, тежи едва 460 грама.

Катерина Гонгова: Тя нямаше и половин килограм, когато се роди. Аз лично не вярвах, че ще оцелее и че това чудо ще се случи точно на мен.

Матея прекарва пет месеца в неонатологията на "Майчин дом". След спечелената битка за живот борбата и продължава - този път за детство без увреждания.

Катерина Гонгова: Все още не ходим, но с помощта на рехабилитатори има шансове да се изправим. Други увреждания няма.

За да се предотвратят тежки увреждания недоносените деца се следят от много специалисти ежемесечно до края на първата година.

д-р Станислава Хитрова - неонатолог - СБАЛАГ "Майчин дом": За да може тези бебета да догонят своите връстници и да нямат, разбира се, проблеми.

В "Майчин дом" се борят за живота на преджевременно родените от цяла България. Вики и Ели прекарват първите 2 месеца от живота си в неонатологията. Заченати са ин витро и се появяват на бял свят в началото на седмия месец.

Янислава Станчева: Първо инвитро бременност, после двуплодна бременност, след това напреднала възраст моя. Много фактори, които да предразполагат преждевременното раждане.


;

Тютюнопушенето, стресът и късната възраст на забременяване са сред основните фактори за преждевременно раждане.

д-р Станислава Хитрова - неонатолог - СБАЛАГ "Майчин дом": Жената трябва да се грижи за своето здраве сега, за да има едно здраво бебе в бъдеще. Навременното лечение на възникнали заболявания, както и на общи заболявания, възникнали при жените също са от значение.

През 2017-та година националната статистка отчита ръст на децата родени от жени над 40 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създадоха мобилно приложение в помощ на бъдещите майки
Създадоха мобилно приложение в помощ на бъдещите майки
35 бездомни ще бъдат настанени в пловдивския приют тази зима
35 бездомни ще бъдат настанени в пловдивския приют тази зима