НОВИНИ

ООН: Над 2,4 милиона души имат нужда от хуманитарна помощ в Либия

Милиони либийци и мигранти са жертва на хуманитарната криза в Либия, която се влошава от ден на ден, предупреди специалният пратеник на ООН за северноафриканската държава Мартин Коблер, цитиран от Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:02, 20.08.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
оон милиона души имат нужда хуманитарна помощ либия

Коблер обяви, че над 2,4 милиона души в страната с население от около 6,4 милиона човека имат нужда от хуманитарна помощ. Тези хора нямат достъп до лекарства и ваксини, подчерта той в комюнике, публикувано вчера по случай Световния ден на хуманитарната помощ.

Близо 300 000 деца в Либия не ходят на училище, а почти 350 000 либийци са вътрешно преселени, отчете Коблер. Той не пропусна да спомене и трудното положение, в което се намират над 270-те хиляди мигранти, блокирани в страната изходен пункт към Европа.

Либия изпадна в хаос след свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 г. Враждуващи милиции са се вкопчили в безмилостна борба за контрол над страната. Джихадистката групировка "Ислямска държава" се възползва от безвластието и превзе крайбрежния град Сирт, от който сега се опитват да я изтласкат силите на създаденото с подкрепата на ООН правителство на националното съгласие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В САЩ проверят бившия шеф на предизборния щаб на Тръмп
В САЩ проверят бившия шеф на предизборния щаб на Тръмп
Калашников откри магазин за сувенири за московското летище Шереметиево
"Калашников" откри магазин за сувенири за московското летище "Шереметиево"