НОВИНИ

ООН: ​Светът е изправен пред най-голямата хуманитарна криза

Светът е изправен пред най-голямата хуманитарна криза от 1945 година насам, предупреди Организацията на обединените нации. Причината - населението на 4 държави е заплашено от гладна смърт.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:41, 11.03.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Йемен, Сомалия, Южен Судан и Нигерия - това са държавите, чийто жители са заплашени от смърт заради липса на храна.

Стивън О'Браян, координатор на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ: "Това е критичен момент в историята. Още в началото на годината сме изправени пред най-голямата хуманитарна криза от създаването на Организацията на обединените нации. Днес, повече от 20 милиона души в четири държави са застрашени от гладна смърт. "

Или от болести, които в развития свят се приемат за лечими, казва още О'Браян. Общото между 4-те африкански държави е, че във всяка от тях има конфликт, заради който хуманитарните организации често нямат достъп до засегнатите райони. Слаба или почти никаква икономика, и липсата на върховенство на закона са другите причини за глада.

А той заплашва цяло поколение, гладните и омаломощени деца не могат да водят пълноценен живот, а това реално означава, че нямат бъдеще. Още малко стряскаща статистика - според Уницеф, потенциално застрашените от недохранване деца са милион и 400 хиляди. САМО тази година. Кризата, според ООН, може да бъде избегната. И това ще струва 4,4 милиарда долара, които трябва да бъдат събрани до юли тази година.

Стивън О'Браян, координатор на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ: "Това е предотвратимо. Възможно е тази криза да бъде избегната, да бъде избегнато гладуването, задаващата се човешка катастрофа."

Изявлението на Стивън О'Браян идва само месец след като с призив за финансова помощ към света се обърна и генералният секретар на ООН - Антонио Гутериш. Подобни апели не бива да бъдат подценявани, защото рискът от необратими последствия става огромен, твърдят експерти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей може да даде ход за Брекзит още следващия вторник
Тереза Мей може да даде ход за Брекзит още следващия вторник
От ГЕРБ определиха като държавническа позицията на президента за СЕТА
От ГЕРБ определиха като държавническа позицията на президента за СЕТА