НОВИНИ

От 9 до 13 години затвор за лидерите на каталунските сепаратисти

Върховният съд на Испания постанови днес, че девет от дванадесетте държавни служители, организирали референдума за независимост, са виновни за държавна измяна, бунт и злоупотреба с публични средства.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:32, 14.10.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света
години затвор лидерите каталунските сепаратисти

Ориол Жункерас, който изпълняваше длъжността вицепрезидент на Каталуния от януари 2016 г. до октомври 2017 г., бе осъден на 13 години затвор за ролята си в организирането на референдума за независимост през 2017 г.

"Върховният съд осъди Ориел Жункерас на 13 години затвор на основание злоупотреба с публични средства", се казва в решението.

Осем други политици ще бъдат вкарани в затвора за 9 до 13 години, като около 100 години затвор ще бъдат разпределени между осъдените. Други трима обвиняеми бяха признати за виновни за неподчинение, но не бяха осъдени на затвор.

Бившият глава на каталунското правителство Карлес Пучдемон осъди управляващите, като нарече присъдите "зверство".

"100 години затвор общо. Зверство. Време е да реагираме за бъдещето на нашите синове и дъщери. За демокрацията. За Европа. За Каталуния", написа той в Туитър.

Гражданите, които подкрепиха отцепването от Испания, организираха митинг, свикан от Каталунското национално събрание по-рано този месец в чест на втората годишнина от референдума за неоторизираната независимост на региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофата с шест жертви край Казанлък е станала след употреба на алкохол
Катастрофата с шест жертви край Казанлък е станала след употреба на алкохол
Българският хелзинкски комитет отправи 10 въпроса към Иван Гешев
Българският хелзинкски комитет отправи 10 въпроса към Иван Гешев