НОВИНИ

От нашия пратеник: В Бурса се притесняват, че няма да успеят да гласуват

Денят за размисъл е преминал спокойно в Бурса. Около 50 000 изселници имат право на глас. Хорта в Бурса имат притеснения обаче, че няма да успеят да гласуват, понеже има много малко секции - 8, каза специалният ни пратеник Александър Марков.На първи тур имаше проблем в Бурса с попълване на декларации от други лица, както и с говоренето на турски в секциите, което е забранено. Изборният ден ще започне час по-рано и ще приключи час по-рано, ако не се наложи удължаване.

Александър Марков
от Александър Марков
20:11, 12.11.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Преди изборите в Бурса - изселниците се притесняват

Сядаме с местните изселници на по чаша турско кафе. Чудят се как утре всички 50 000 изселници в Бурса ще гласуват в 8 секции.

Мехмед Мотлу, кмет на Миллет махала: Аз съм също и кмет на махала Миллет с 60 000 население, имам около 15 000 само изселници, дето могат да гласуват, обаче утре, като се движим или като се съберем с тия хиляди хора... в една секция, няма как можем да гласуваме.

Изселниците се чудят дали декларациите, които са попълвали на първия тур на 6-и, ще важат утре. Или ще трябва да попълват наново.

Савинч Мотлу, кмет на Юнус емре махала: Една секция задължително горе-долу 1000 души може да приеме. Да смятаме - че на пет минути 1 човек да гласува, смятайте колко време ни трябва. Обаче тези декларации - миналата седмица, дето дадоха, 1166 души декларации там за гласуване. Всяка декларация по компютъра там взимат - и в списъка. Същият списък защо не използват тази седмица?

Напуснали България кой през 70-те, кой през 80-е, кой преди десетина години, изселниците си спомнят българския кой повече, кой по-малко.

Асан Ристемов, докторант по история в Университета в Бурса: Една декларация - кой ще я попълни, няма значение. Кой ще постави подписа - това е. Защото той понася своята отговорност. Сега аз вкъщи, като си попълня своята декларация, ако отида пред ИС и тези хора кажат - абе сега тая декларация не важи, дай да попълниш нова декларация, това фактически е изпит по български език. Ние избори ли правим, или изпит по български език?

Президент за всички българи - такъв си представят новия държавен глава изселниците. И искат секциите в Турция да са не 35, а над 100, както преди.

Сали Мехмед: Ама ти донеси 15 сандъка - виж какво става.

Оставяме компанията в кафенето да допие кафето си бавно, бавно. В пазарен ден в Бурса - една от икономическите столици на Турция - за избори мислят малцина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник в Лондон: По прогнози на втори тур ще има по-малко избиратели
От нашия пратеник в Лондон: По прогнози на втори тур ще има по-малко избиратели
Бивш банков обирджия раздава храна на бедните в София
Бивш банков обирджия раздава храна на бедните в София