Проучване: Младите хора в България искат по две деца

Поколението на хората между 14 и 29-годишна възраст у нас си представя да има две деца в живота си. Няма съществена промяна спрямо предишното подобно измерване преди четири години. Данните са от най-новото мащабно и единствено по рода си изследване сред младите хора у нас, проведено от „Галъп интернешънъл“ като част от проект на Фондация „Фридрих Еберт“ за цяла Централна и Източна Европа.

от БНТ
13:44, 29.05.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
проучване младите хора българия искат две деца

Изследването е проведено сред 1016 души в периода февруари – март 2018 г. и е представително за хората на възраст между 14 и 29 години.

12% от анкетираните си представят едно дете. 59% искат две. 10% - три, а 2% искат четири или повече. На практика почти никой не посочва, че не иска деца. Останалите 17% не знаят или не отговарят. При тийнейджърите у нас делът на онези, които още не знаят колко деца биха искали да имат в живота си, е една пета, а при тези между 20 и 29 години – около една десета.

Така средният брой деца, които биха желали да имат в живота си младите хора у нас, е 2. Преди 4 години резултатът беше 2.02.

;

Доходите, а с тях и образованието, населеното място и т.н. – както собствените, така и на родителите – се потвърждават като важни фактори за желания от младите хора брой деца. Младите с по-благоприятна житейска перспектива като че ли не поставят децата толкова високо в предпочитанията си. И тук няма съществена разлика спрямо предходни години.

Явно е, че в последните няколко години – в които все по-активно се говори за демографските проблеми у нас – не е настъпила съществена промяна в представите, плановете и мечтите на хората в основната детеродна възраст. Този тип процеси, разбира се, са много бавни и след няколко години следва да бъде направено още едно замерване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МС утвърди Националната здравна карта: С над 600 повече легла за активно лечение
МС утвърди Националната здравна карта: С над 600 повече легла за активно лечение
Състезание по търкаляне на сирена се проведе в Англия
Състезание по търкаляне на сирена се проведе в Англия