НОВИНИ

Президентите на Хърватия, Словения и Македония се срещат в Идомени

Президентите на Хърватия и Словения, които са на посещение в Македония, ще се запознаят днес със ситуацията с мигрантите на македонско-гръцката граница заедно с държавния глава на страната Георге Иванов.

президентите хърватия словения македония срещат идомени
bnt avatar logo
от БНТ
06:35, 13.04.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Срещата на президентите на границата, предвидена за днес по обяд, е планирана още преди инцидента от преди месец, при който около 3 000 имигранти от Идомени се опитаха да преминат незаконно границата и да продължат пътя си към Европа.

Днес предстоят и дебати в Европейския парламент по споразумението за връщане на имигранти и бежанци от гръцките острови към Турция. Ще участват председателят на Съвета Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Стотици обитатели на Идомени бяха качени на автобуси и транспортирани към организирани лагери в Северна Гърция вчера. Следващата спирка по пътя на много от тях, по силата на споразумението между Брюксел и Анкара, са лагерите в Турция.

Над 11 000 бежанци и мигранти живеят в лагера Идомени от седмици, след като Македония затвори границата си за бежанци в началото на март. Мнозинството от тях живеят в малки палатки в полето и покрай железопътната линия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роднина на Александра Сивриева: Търсили сме я до последно
Роднина на Александра Сивриева: Търсили сме я до последно
На какво наблегна Ирина Бокова при представянето си за генерален секретар на ООН
На какво наблегна Ирина Бокова при представянето си за генерален секретар на ООН