Присъединяването на Македония и Молдова към ЕС – най-рано след 2030 г.

Великобритания може и да опитва да напусне структурите на Европейския съюз, но все още има най-малко 10 нации, които се борят за членство в Общността. Златната ера на експанзия на ЕС обаче е отминала, коментира изданието Politico. Що се отнася до Македония, възможната дата за присъединяване към клуба на Брюксел е отложена най-рано за далечната 2030 г. Прогнозите за Молдова също не са оптимистични: нейната звезда на знамето на ЕС може да заблести едва след 2035 г., при това шансът това изобщо да се случи е оценен на 50 %.

от Агенция"Фокус"
14:57, 18.12.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
присъединяването македония молдова рано 2030

Македония има редица международни проблеми, а преговорите с ЕС са болезнени. Гърция възразява срещу името на страната, което според Атина е израз на заплаха за териториалната цялост на собствената й област Македония. Скопие има множество спорове с България, а също и постоянни проблеми, поставящи под въпрос демокрацията и върховенството на закона в страната.

Молдова има силни връзки, сходен език и култура със съседна Румъния. Големият минус обаче идва от Приднестровието. С помощта на руско военно присъствие областта обяви създаването на Приднестровска република, стремящата се към отделяне от Кишинев. Страната е най-бедната от всички потенциални държави-членки на ЕС, а за капак миналия месец гражданите й избраха за свой президент проруския кандидат Игор Додон.

Интересно е, че към момента експерти оценяват като нулеви шансовете на Турция за членство в ЕС. За Косово те са 30 %, но за присъединяване към Общността Прищина може да се надява след 2027 г. През същата година ще бъде възможно и членството на Босна и Херцеговина.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ДСБ е в готовност да напусне парламентарната група на РБ
ДСБ е в готовност да напусне парламентарната група на РБ
Айфеловата кула отвори врати след 5 дни на стачка
Айфеловата кула отвори врати след 5 дни на стачка