НОВИНИ

Пристанищните работници в Гърция започват щафетни стачки

Пристанищните работници в Гърция днес започват 48-часови щафетни стачки в знак на протест срещу продажбата на двете най-големи пристанища в страната, която Атина обеща на международните кредитори в замяна на силно необходимите й спасителни заеми, съобщават гръцките медии.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:36, 26.05.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
пристанищните работници гърция започват щафетни стачки

Протестиращите, които досега многократно излизаха на улиците, тъй като се опасяват от съкращения на работните си места, се заканват, че ще последват стачки и във всички пристанища на страната.

Те припомнят, че през 2014 г. тогавашното правителство на премиера Андонис Самарас е започнало разпродажбата на 67 на сто от акциите на двете пристанища в Пирея и Солун, предшествана през 2009 г. от даването на концесия на две от съоръженията на пристанище Пирея на китайския гигант КОСКО, довела според тях до въвеждането на средновековни трудови отношения.

Сегашното коалиционно правителство, съставено от двете партии СИРИЗА и Независими гърци, продължи търговете за разпродажбата на 67 на сто от акциите на двете пристанища Пирея и Солун, въпреки поетите от него предизборни и следизборни ангажименти, че това няма да се случи.
Последният законопроект, гласуван от парламента, доказа основателните ни тревоги и сега цялото богатство на страната е обявено за продан, се казва в декларация на пристанищните работници, в която се изказва решимост за продължаване на борбата.

Приватизациите, ключово условие в спасителните програми на Гърция от 2010 г. насам, генерираха само малка част от първоначалната цел за 50 милиарда евро и срещнаха силна съпротива от страна на профсъюзите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп уволни съветника си по национална политика
Доналд Тръмп уволни съветника си по национална политика
Музеят в Благоевград с нова експозиция
Музеят в Благоевград с нова експозиция