САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Продължава борбата с пожарите в Португалия

От седмица пожарникарите в Португалия се опитват да овладеят пожарите в южната част на страната. Огънят вече е обхванал периметър от 100 километра в туристическия район Алгарве.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:11, 10.08.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Паника и страх обземат жителите на южния португалски град Силвеш, след като огънят се приближава опасно близо. Пожарите лумнаха след екстремните горещини, последвали сравнително хладното лято.

Даниела, жителка на град Силвеш: Настъпи паника. Можете да видите какво е тук и как се чувстваме. Много пожарникари не се хранят и не спят. Трудно е, много е тежко!

Неизбежно се връщат спомените от миналата година, когато огнената стихия отне живота на 114 души. Сега обаче властите взимат превантивни мерки и евакуират селища, благодарение на което към момента няма пострадали хора.

Мануела, жителка на град Силвеш: Въпрос е на секунди, на минути... Не знам откъде дойде огънят, но пламъците ни връхлетяха. Всичко беше горещо, но не изгоряхме.

Пожарите в южната част на обичания от туристите район Алгарве излязоха извън контрол в първите дни на август. Вятърът, който на моменти достига до 50 километра в час, допълнително усложнява гасенето.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ТИР катастрофира край Гълъбово и разруши естакадата на ТЕЦ Брикел (ВИДЕО)
ТИР катастрофира край Гълъбово и разруши естакадата на ТЕЦ "Брикел" (ВИДЕО)
Два горски пожара бушуват на гръцкия остров Закинтос
Два горски пожара бушуват на гръцкия остров Закинтос