НОВИНИ

Продължава разследването срещу Светослав Стойков в Германия

Германските медии продължават да се занимават днес със случая на 27-годишния Светослав Стойков, срещу когото вчера беше повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда. Критиките към правозащитните органи са, че те са започнали разследване, едва след като кадрите от видеокамерите в метрото са били публикувани от в. Билд. Експерти призовават материалите от видеонаблюдение да се използват по-активно при криминални разследвания. Така няма да се подкопава доверието в правозащитните органи и няма да се налага частни лица да обявяват награда за залавянето на извършителя, както стана с случая с българина.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:37, 19.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Засега няма данни Стойков и жертвата, която от украински произход, да са се познавали. Според Тагесшпигел залавянето на българина не е станало след сигнал на пътник от автобуса, в който той е пътувал. Вестникът твърди, че разследващите са подслушали разговор между него и жена му, която живее в един от варненските ромски квартали, и така са разбрали, че той ще вземе автобус от Марсилия за Берлин.

Най-важния въпрос по случая е дали в хода на разследването първоначалното обвинение за тежка телесна повреда няма да се промени в опит за убийство. Доводите са, че при такава брутална атака в гръб срещу нищо неподозиращо лице се застрашава животът му. Ако разследването потвърди това предположение, Светослав Стойков може да получи много по-тежка присъда.

Томас Фелс, говорител на прокуратурата в Берлин: "Разследва се във всички посоки. Не е изключено в хода на разследването обвинението да бъде променено."

Разпитват тримата свидетели - братята на Стойков и другия негов роднина. С пръстови отпечатъци и проби от ДНК ще се проверява дали четиримата са били замесени и в други престъпления.

Според в. Ди велт в България се е наблегнало прекалено много на етническата принадлежност на извършителя и причината е дълбоко вкоренени предубеждения към ромите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха годишните награди в туризма
Връчиха годишните награди в туризма
Русия квалифицира убийството на посланика като терористичен акт
Русия квалифицира убийството на посланика като терористичен акт