НОВИНИ

Програмата "Еразъм" с ново мобилно приложение

По повод 30-годишния юбилей програмата Еразъм създаде ново мобилно приложение, което ще помага на младите хора по-лесно да намират програми в чужбина и дори да подобряват езиковите си умения.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:30, 18.06.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Еразъм празнува тази година 30-годишен юбилей. До сега тя е дала възможност на 9 милиона младежи да се обучават или извършват доброволческа работа в чужбина. През 2014 година Европейската комисия създаде и програмата Еразъм плюс, в която участват 33 държави.

През далечната 1997 година Федерика Могерини е студент по Еразъм във френския град Екс ан Прованс и пише дипломна работа за политическия ислям. Днес тя е върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността. За нея и за комисаря по науката и иновациите Карлош Моедаш Еразъм е началото на европейската им кариера.

Тази година Европейската комисия представи мобилното приложение Еразъм плюс, което ще помага на младите хора още по-лесно да намират обучения и стажове в чужбина, да споделят опит и дори да учат чужди езици.

Преди седем години Винсент от Белгия идва в България като Еразъм студент.

Винсент - студент по Еразъм: Това беше истинското начало на моя живот като възрастен. Беше време на свобода, на намиране на себе си, на откриване на способностите и талантите ми, но, разбира се, и слабостите ми също така.

По време на честванията в Страсбург Жан Клод Юнкер припомни "Възхвала на глупостта" на Еразъм Ротердамски и нарече програмата, която носи името на първия европеец космополит, най-добрия отговор срещу глупостта на националните егоизми.

Жан Клод Юнкер, председател на ЕК: Всяко евро, което инвестираме в програмата Еразъм, е инвестиция в бъдещето. Не само в бъдещето на младите хора, но инвестиция в нашата европейска идея.

Според Юнкер програмата не е само обмяна на опит и идеи. По неофициални данни за 30 години са се родили и един милион Еразъм бебета. И това по думите му едва ли е заслуга на Европейската комисия, но пък е най-хубавата проява на европейската интеграция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП поиска финализиранe на процедурата по прехвърляне на Бузлуджа
БСП поиска финализиранe на процедурата по прехвърляне на "Бузлуджа"
Откриха гореща линия за нарушения в туризма
Откриха гореща линия за нарушения в туризма