НОВИНИ

Протести и арести в Берн по време на визитата на китайския президент

Швейцарската полиция задържа 32-ма тибетски демонстранти и швейцарски граждани, протестиращи срещу посещението на китайския президент Си Цзинпин, предаде ДПА. Швейцарските власти бяха ограничили времетраенето на протеста в центъра на Берн до 10 часа местно време, за да се избегнат сблъсъци като онези, които съпроводиха последното посещение на китайски президент преди 18 години.

bnt avatar logo
от БТА
22:23, 15.01.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света
протести арести берн време визитата китайския президент

Няколко души близо до зоната за сигурност, оградена за държавното посещение, отказаха да се подчинят на полицаите, така че 32-ма бяха задържани от съображения за сигурност, съобщи полицейски говорител.
На обяд полицията попречи на мъж да се самозапали, се казва в съобщението. Човекът бил откаран в болница.
Следобед близо до сградата на швейцарския парламент Бяха арестувани 14 активисти, продължаващи да протестират след определеното време и развяващи плакати с надписи "Свободен Тибет" и "Не се споразумявайте с убийци", съобщи асоциацията на Младите тибетци в Европа.

"Ситуацията в Тибет става все по-зле с всеки изминал ден. Народът ни е потиснат, народът ни е затворен", каза говорителката на асоциацията Мимпара Дакиел. Между 700 и 800 тибетци и швейцарци се събраха в центъра на града и протестираха мирно срещу политиката на Китай спрямо Тибет, заяви пред Ройтерс председателят на Тибетската общност в Швейцария и Лихтенщайн Тънцзин Нинбу. Повечето от тях се разотидоха преди обяд, когато изтичаше разрешението на общината в Берн, уточни той.

Китайският ръководител пристигна днес следобед в швейцарската столица за гала вечеря. След като разговаря с швейцарски ръководители утре, той ще участва във вторник в Световния икономически форум в Давос, което ще бъде първо участие на китайски държавен глава във форума.

През 1999 година протестанти се покатериха на покривите срещу швейцарския парламент с плакати, настояващи за "Свободен Тибет" по време на посещението на тогавашния президент Цзян Цзъмин. Полицията се намеси, когато хората се опитаха да хвърлят яйца по китайската делегация. През 2014 година Китай и Швейцария сключиха споразумение за свободна търговия и сега Китай е сред най-големите пазари на швейцарските компании, отбелязва ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи учебен ден в Хитрино след взрива
Първи учебен ден в Хитрино след взрива
Лондон не подписа заключителната декларация от близкоизточната конференция
Лондон не подписа заключителната декларация от близкоизточната конференция