НОВИНИ

Първите автобуси с деца от лагера в Кале пристигнаха във Великобритания

Първите автобуси с непълнолетни мигранти от затворения бежански лагер във френския град Кале вече пристигнаха във Великобритания. Правителството в Лондон започна да изпълнява поетия си ангажимент към мигрантската общност във Франция след протести от редица хуманитарни защитници и религиозни лидери, които обвиниха властите в умишлено забавяне на процеса.

Георги Петров
от Георги Петров
06:47, 18.10.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Вътрешните министри на Великобритания и Франция Амбър Ръд и Бернар Казньов постигнаха договорка за преместването на бежанците от лагера в Кале, известен като "Джунглата", на 10-ти октомври. В късните часове на вчерашния ден в южните предградия на Лондон пристигна първият автобус с непълнолетни мигранти от френския град. Те бяха посрещнати с радост от британските правозащитни групи.

Бет Гардинър-Смит, представител на "Граждани на Обединеното кралство": "Има над хиляда непридружени деца в Кале, които все още са в ужасен риск от заплахата на разрушението, и то в рамките на следващата седмица. Днес е хубав ден за всички деца, които отново ще се съберат със семействата си, но това е само една малка стъпка напред."

В южното лондонско предградие се разиграха и множество трогателни сцени между членове на различни семейства, които се виждаха за първи път от месеци.

Джан Гази: "Сигурен съм, че това не е сън, но по едно време си мислех, че никога повече няма да видя и да прегърна племенника ми. Когато говорих с него последно, той беше в Иран и плачеше, а моето сърце изгаряше. Но днес е денят, в който той отново е с мен, и съм изключително благодарен за това."

По данни на Червения кръст все още хиляда непридружавани деца остават в "Джунглата", като около 1/5 от тях имат семейни връзки във Великобритания и отпътуването им ще стане факт в рамките на следващите десет дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейство от Две могили без дом
Семейство от Две могили без дом
Русия обяви хуманитарна пауза в Алепо
Русия обяви "хуманитарна пауза" в Алепо