НОВИНИ

Първият български космонавт гост в „Училище за авиация“ на летище София

Георги Иванов, първият български космонавт беше гост в мартенското издание на „Училище за авиация“ по повод 40 години от неговия полет. По покана на летище София специално за събитието пристигнаха деца от родния му град Ловеч.

първият български космонавт гост училище авиация летище софия
bnt avatar logo
от БНТ
14:01, 15.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Първият български космонавт разказа какво е да бъдеш в Космоса – какви усилия трябва да положиш, за да стигнеш дотам и какво е да видиш Земята от високо, както и за предизвикателствата, пред които са били изправени той и капитанът на полета Николай Рукавишников през 1979.

Полетът става основополагащ за бъдещите космически изследвания и развитието на космическата техника и нарежда България сред държавите със сериозен принос в областта на космонавтиката. Тя става шестата страна, изпратила човек в Космоса след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. По време на полета е изпълнена и много широка научна програма, която включва различни експерименти в няколко научни области: физика на Космоса, дистанционно сондиране на Земята от Космоса, космическа биология и медицина и микрогравитационни технологии.

Децата научиха повече за космическата храна, чието създаване е един от най-големите успехи на страната ни във връзка с космическите полети.


;

След увлекателните разкази на Георги Иванов те се запознаха отблизо и с дейността на софийското летище.

В края на срещата всички получиха дипломи за успешното им участие в „космическото“ издание на инициативата, лично раздадени от председателя на Съвета на директорите Ася Иванова – патрон на инициативата „Училище за авиация“, изпълнителния директор Владимир Рапонджиев и първия български космонавт Георги Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждането на обходния път на Поморие може да започне през май
Изграждането на обходния път на Поморие може да започне през май
Мъск показа новия електромобил Мodel Y
Мъск показа новия електромобил Мodel Y