Пучдемон създава нова партия година след неуспеха да отдели Каталуния от Испания

Преди една година Карлес Пучдемон заплаши да наруши единството на Испания, обявявайки независимост на автономната област Каталуния. Днес бившият регионален премиер ще се опита да обедини всички сепаратисти, за да постигне мечтата си за независима Каталуния, информира Франс прес.

от БТА
15:54, 27.10.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
пучдемон създава нова партия година неуспеха отдели каталуния испания

Мнозина от неговите някогашни съюзници, някои от които са в затвора, не са склонни да влязат в неговата нова партия "Крида" ("Призив"), чийто учредителен конгрес ще се проведен тази вечер в Манреса, на 60 километра северно от Барселона.

Няма нищо случайно нито в датата, нито в мястото. Манреса се намира на едва 6 километра от затвора Ледонерс, където сепаратистки лидери очакват да бъдат съдени заради бунта си. А датата 27 октомври е точно една година, след като каталунският премиер обяви независима република Каталуния. В отговор на неговите действия централното правителство, тогава начело с консерватора Мариано Рахой, отмени автономията на този богат регион с със 7,5 милиона жители и уволни правителството на Пучдемон.

И докато последователите на Карлес Пучдемон ще слушат тази вечер речта му на голям екран, най-радикално настроените сепаратисти от Комитетите за защита на републиката насрочиха демонстрации в Барселона пред централата на регионалното правителство, ръководено от поддръжника на линията на Пучдемон, Ким Тора, за да го упрекнат, че е прекалено предпазлив.

Новата партия, която Пучдемон иска да учреди и която е подкрепяна от Ким Тора, вече има 50 000 симпатизанти, според инициаторите ѝ. Тя цели да събере привържениците на идеята за независимост, които сега са разделени в три парламентарни групи. Пучдемон сега живее в изгнание в Белгия заради издадената от Испания заповед за арест по обвинения в бунт.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Най-големият стенопис в Европа служи за пречистване на въздуха
Най-големият стенопис в Европа служи за пречистване на въздуха
Празник на еленския бут се провежда за 7-и път в град Елена (СНИМКИ)
Празник на еленския бут се провежда за 7-и път в град Елена (СНИМКИ)