НОВИНИ

Рамуш Харадинай отиде до Хага и се върна

Едни стар наш познат и герой на текстове, косовският премиер Рамуш Харадинай, отново е под светлината на прожекторите, откъдето, впрочем, никога не е излизал.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
17:40, 27.07.2019
8325
Чете се за: 02:23 мин.
Истории
рамуш харадинай отиде хага върна

В сряда Харадинай отскочи до Хага за да свидетелства пред прокурорите на Специализирания съд, създаден да разследва престъпленията на някогашната Армия за освобождение на Косово/АОК/, известна с абревиатурата си на албански език като УЧК. Рамуш бе един от нейните популярни командири, който, както много други, след 1999 г., когато силите на НАТО влязоха в Косово, захвърли маскировъчната униформа и се впусна в дебрите на политиката. И така до момента, когато стана премиер на страната си, получила независимост през февруари 2008 г. През тези години Харадинай винаги имаше проблеми със своето минало и с намеците, че през онези години е вършил неща, които биха могли да бъдат определени като престъпления срещу човечеството. На два пъти бе призоваван пред Международния трибунал в Хага за престъпленията по време на разпада на Югославия, но и двата пъти магистратите не намираха основания той да бъде обвинен и вкаран в затвора.

Сега той пак бе призован, този път пред друг един правен орган, създаден с друга цел- Специалния съд за престъпленията срещу цивилни граждани, предимно сърби, извършени от АОК по време на войната 1998-99 г. на територията на Косово. За създаването на съда под натиска на Съвета на Европа най-много допринесоха разкритията на швейцарския депутат Дик Марти, който обвини командването на АОК, че си е затваряло очите пред отвличането от бойците на организацията на цивилни граждани, чийто органи са били изваждани и е било търгувано с тях. Специалният съд се състои от международни магистрати, а седалището му отново е в Хага. Най-вероятно, защо ако би било в Прищина, съществува опасност над неговата работа да бъде оказван местен натиск, и второ, може би в рамките на символиката, да припомня на всички, които ще застанат пред магистратите, за съдбата на военните престъпници, които бяха обвинени и осъдени там неотдавна за престъпления срещу човечеството в бивша Югославия – Слободан Милошевич, Ратко Младич, Радован Караджич, Биляна Плавшич, Воислав Шешель и много други, да не ги изброяваме всички.


;

Сега наред са престъпленията, вършени на територията на Косово. Като потенциални обвиняеми са всички бивши командири на АОК, сега най-видните публични личности и държавни мъже в Прищина. Като започнем от президента Хашим Тачи, през председателя на парламента Кадри Весели, та стигнем до Рамуш Харадинай. А и по-надолу в институционалната стълбица ще се намерят много хора, които очакват да получат призовки или вече са ги получили, но не смеят да ги оповестят. Рамуш обаче веднага информира за получената покана да отиде до Хага, дори направи сериозен политически ход да обяви своята оставка като премиер с мотива, че искал да застане пред магистратите като обикновен гражданин на страната си, а не като неин премиер. Да носел лична отговорност, ако бъде обвинен, а не политическа, която да накърнява имиджа на Косово. Ако не друго, това му донесе бонуси с оглед на предстоящите извънредни парламентарни избори, за които се говори, че биха могли да бъдат проведени на 8 септември.

Всъщност,изслушването на Харадинай в Хага стана зад затворени врати, а когато излезе от залата, подмина журналистите вън в пълно мълчание. Така, както стана ясно после, с мълчание, бил посрещнал и въпросите на магистратите. Но пък веднага пък изпрати послание до Прищина да събереправителството в петък, което предизвика недоумение как така премиер в оставка ще ръководи заседанията на кабинета. Но това е Рамуш- импулсивен и неочакван, въпреки че след 1999 г., когато от бунтовнически командир стана политик, получи все пак шлифовка и лустро на човек, към когото се вперени очите на гласоподавателите.

Очевидно е обаче и друго- оттук нататък ще трябва да фокусираме вниманието си повече към работата на Специалния съд в Хага. Оттам ще има новини, може би някои от тях разтърсващи, може би рутинни, но все пак новини, които да потвърждават, че процесът на установяване на справедливост за всичко, което се случи при разпада на някогашната СФРЮ и последвалите „вторични трусове“, като войната в Косово и за Косово, ще има своя закономерен цивилизован завършек.

Сега в Хагабеше Харадинай, утре може да е Хашим Тачи… Макар че има подмятания, че президентът вече е бил изслушан на няколко пъти при пълна тайна от командировани в Прищина прокурори, а председателят на парламента Кадри Весели-също, само че някъде в Словения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гренландия е застрашена от рекордно топене на леда
Гренландия е застрашена от рекордно топене на леда
Обраха заложна къща в Бургас посред бял ден
Обраха заложна къща в Бургас посред бял ден