Нов сорт градински грах с наименованието „Пълдин“ разработиха агрономи от Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. Той се отличава с уникални вкусови качества и се готви бързо. Бобовата култура беше представена първо на селскостопанската...
Нов сорт градински грах с наименованието „Пълдин“ разработиха агрономи от Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. Той се отличава с уникални вкусови качества и се готви бързо. Бобовата култура беше представена първо на селскостопанската изложба "Агра" в панаира в Пловдив. По повод Международната година на бобовите култури беше показана и инсталация с различни видове варива.
Сортът „Пълдин“ е типично български сладък грах, казват агрономите. Те работят по създаването му близо 10 години.
Доц. Славка Калапчиева – Институт по зеленчукови култури „Марица“-Пловдив: "Грахът е от средно ранната група. Предназначен е за консервиране, най-вече за замразяване. С дължина на вегетационния период 60-65 дни. С много добри вкусови качества. Високо съдържание на захари."
Семена от новия сорт ще бъдат пуснати на пазара догодина. Според агрономите грахът увира бързо, ако е прибран навреме от полето.
Доц. Славка Калапчиева – Институт по зеленчукови култури „Марица“-Пловдив: "Той трябва да бъде в оптимално сухо, от 20 до 24% и с високо съдържание на захари. Премине ли се тази граница от сухо, грахът колкото и да се мъчим, не увира – остава си твърд и няма как да го приготвите. Много е важен моментът на беритбата, за да бъде увиращ грахът."
Потребителят трудно може да разпознае твърдия грах, казват експертите.
Доц. Славка Калапчиева – Институт по зеленчукови култури „Марица“-Пловдив: "Няма как, ако го види в консерва или в буркан, да познае дали е хубав, ако не го опита. Той винаги е зелен, кръгличък, знаете какви са зрънцата и видимо не може да бъде различен. Но най-важното е да се гледа цветът, да са равномерно оцветени зрънцата и като се опита, вече тогава се разбира какъв е вкусът."
Институтът работи по разработването на био грах и грах, подобен на зеления фасул. Годишно в България се произвежда по 5-6 тона от зеленчука.
В Генерал Тошево привличат медици и учители чрез стипендии за дефицитни специалности
Столичната община въвежда зелен билет за градския транспорт от 20 до 22 декември
Приключиха консултациите при президента, връчва проучвателен мандат след Нова година
Задържани за измама: Българи създали фалшив QR код за плащане на паркинги