Нов сорт градински грах с наименованието „Пълдин“ разработиха агрономи от Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. Той се отличава с уникални вкусови качества и се готви бързо. Бобовата култура беше представена първо на селскостопанската...
Нов сорт градински грах с наименованието „Пълдин“ разработиха агрономи от Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. Той се отличава с уникални вкусови качества и се готви бързо. Бобовата култура беше представена първо на селскостопанската изложба "Агра" в панаира в Пловдив. По повод Международната година на бобовите култури беше показана и инсталация с различни видове варива.
Сортът „Пълдин“ е типично български сладък грах, казват агрономите. Те работят по създаването му близо 10 години.
Доц. Славка Калапчиева – Институт по зеленчукови култури „Марица“-Пловдив: "Грахът е от средно ранната група. Предназначен е за консервиране, най-вече за замразяване. С дължина на вегетационния период 60-65 дни. С много добри вкусови качества. Високо съдържание на захари."
Семена от новия сорт ще бъдат пуснати на пазара догодина. Според агрономите грахът увира бързо, ако е прибран навреме от полето.
Доц. Славка Калапчиева – Институт по зеленчукови култури „Марица“-Пловдив: "Той трябва да бъде в оптимално сухо, от 20 до 24% и с високо съдържание на захари. Премине ли се тази граница от сухо, грахът колкото и да се мъчим, не увира – остава си твърд и няма как да го приготвите. Много е важен моментът на беритбата, за да бъде увиращ грахът."
Потребителят трудно може да разпознае твърдия грах, казват експертите.
Доц. Славка Калапчиева – Институт по зеленчукови култури „Марица“-Пловдив: "Няма как, ако го види в консерва или в буркан, да познае дали е хубав, ако не го опита. Той винаги е зелен, кръгличък, знаете какви са зрънцата и видимо не може да бъде различен. Но най-важното е да се гледа цветът, да са равномерно оцветени зрънцата и като се опита, вече тогава се разбира какъв е вкусът."
Институтът работи по разработването на био грах и грах, подобен на зеления фасул. Годишно в България се произвежда по 5-6 тона от зеленчука.