НОВИНИ

Разрушиха моста "Моранди" край Генуа (Снимки)

10 месеца след трагедията на моста "Моранди" край Генуа, конструкцията беше напълно разрушена. На 14 август миналата година, при рухването на част от моста, загинаха 43-ма души. След инцидента стана ясно, че поддържащите стоманени пръти са били силно ерозирали.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:05, 28.06.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

За 6 секунди, след серия от контролирани експлозии, двете подпорни колони на моста "Моранди" бяха унищожени. Подготовката за операцията започна преди дни. Хиляди хора в района бяха евакуирани. На възрастните и бременните беше препоръчано още вчера да напуснат града.

В радиус от 300 метра всички пътища бяха затворени. За да се предотварати замърсяване с фини прахови частици, край моста бяха поставени водни оръдия, които обливаха отломките на моста.

Разрушаването се предаваше на живо по италианските телевизии. А вътрешният министър Матео Салвини наблюдаваше операцията от Генуа.

Мостът "Моранди" е построен през 1967 година и с годините се превърна във важна транспортна връзка. Всяка година по него преминаваха около 25 милиона превозни средства.

Според инженерните планове той трябвало да издържи 100 години. Но морският въздух и ерозията съкратиха живота на конструкцията и предизвикаха зловещото срутване.

На мястото на "Моранди" ще се появи нов мост - на известния архитект Ренцо Пиано. Новата конструкция трябва да бъде завършена следващата година. Очаква се това да бъде най-скъпият мост в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвъд границите: Надя Коджаманова: Всеки ден пътувам от Европа до Азия
"Отвъд границите": Надя Коджаманова: Всеки ден пътувам от Европа до Азия
Стотици данъчни инспектори ще проверяват за касови бележки по морето
Стотици данъчни инспектори ще проверяват за касови бележки по морето