НОВИНИ

Реакциите в Европа след резултатите от изборите в Холандия

С облекчение - така Европа посрещна резултатите от изборите в Холандия. Вотът се смяташе за лакмус за вълната на популизма, която залива Стария континент, особено на фона на предстоящите във Франция и Германия избори.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:39, 16.03.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Радост и оптимизъм в Европа, след като стана ясно, че за управляващата партия на Марк Рюте са гласували най-много избиратели. "Чиста победа срещу екстремизма" - така нарече резултата в Холандия президентът на Франция Франсоа Оланд.

Французите ще се изправят пред урните, за да изберат държавен глава през април. И там възходът на крайнодесните и популитски формации, начело с Народния фронт на Марин льо Пен, е значителен. Загубата на Геерт Вилдерс и неговата Партия на свободата вероятно ще охлади ентусиазма на почитателите на крайните идеи.

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави холандския премиер Марк Рюте и заяви, че това е бил хубав ден за демокрацията.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Холандия е наш партньор, приятел, съсед. Много съм щастлива от високата избирателна активност, която доведе до много проевропейски резултат и много ясен сигнал. Само дни след като Холандия трябваше да толерира обвинения и упреци от Турция, които са напълно неприемливи, дни, в които ние показахме нашата солидарност."

Премиерът на Испания Мариано Рахой приветства холандските избиратели за тяхната "отговорност". Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави холандския премиер Рюте за изборната му победа и нарече постигнатото от него "вдъхновение за много хора".

Маргаритис Схинас, говорител на ЕК: "Хората масово гласуваха за ценностите, които защитава Европа - свободни и толерантни общества в една просперираща Европа. Това е водещият ни принцип тук, в комисията, когато си имаме работа с феномена "популизъм".

В реакциите си Брюксел се обедини около идеята за "свободна и отворена Европа". Коментарите са, че резултатите в Холандия са ясен знак за провала на популизма в Европа. А "отрезвяването" на избирателите след Брекзит и подкрепата за Доналд Тръмп отвъд Океана вероятно е започнало още с победата на Александер Ван дер Белен, който през декември миналата година удържа изборна победа срещу кандидата на крайната десница Норберт Хофер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община и завод спорят има ли замърсяване в Девня
Община и завод спорят има ли замърсяване в Девня
През април започва изграждането на разрушените къщи в Хитрино
През април започва изграждането на разрушените къщи в Хитрино