САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Руската Федерална служба за сигурност предприема действия срещу Телеграм

Руската Федерална служба за сигурност състави срещу Телеграм протокол заради отказа на месинджъра да й предостави достъп до съобщенията на потребителите. Това пише в електронното си издание телевизия "Дожд", като цитира съобщение на основателя на Телеграм.

от БТА
09:24, 27.09.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света
руската федерална служба сигурност предприема действия телеграм

Според протокола Телеграм не е изпълнил "задължението си да предоставя информацията, необходима за декодиране на приеманите, предаваните, доставяните и обработваните електронни съобщения".

Дуров коментира, че Русия следва примера на Иран, където е образувано наказателно дело срещу бизнесмена. Иранските власти обясниха, че Телеграм се използва от терористи, разпространители на детска порнография и търговци на наркотици.

Павел Дуров заяви в отговор, че администрацията на Телеграм блокира противоправните съобщения, напомня изданието "РБК".

"Заради неизпълнението на антиконституционния закон на (депутата) Яровая ФСС съставя административни протоколи срещу нас, които според юристи неизбежно водят до съдебни процеси", обобщава Дуров, цитиран в "Дожд".

През юли руският парламент одобри закон, забраняващ в руския интернет да се ползват уеб услуги за анонимен достъп до сайтове, блокирани в страната.

Гласуван е и закон, който задължава хората да се идентифицират с телефонен номер, за да ползват онлайн комуникации. От 1 януари онлайн фирмите - руски и чуждестранни, са задължени да пазят данните на потребителите си от Русия и да ги предоставят на властите при поискване.

"Дожд" напомня, че след заплаха Телеграм да бъде блокиран в Русия Дуров се съгласи да регистрира месинджъра в специалния регистър на държавната служба "Роскомнадзор", но отказа да съобщава на властите данни за потребителите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тази вечер В кадър: Елеонора - забравената царица
Тази вечер "В кадър": "Елеонора - забравената царица"
Икономисти: ​Проблемите в администрацията са свързани с политическите назначения
Икономисти: ​Проблемите в администрацията са свързани с политическите назначения