НОВИНИ

Руските власти запечатаха представителството на "Амнести интернешънъл" в Москва

Московското представителство на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" е било запечатано през изминалата нощ от руските власти, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
14:35, 02.11.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света
руските власти запечатаха представителството амнести интернешънъл москва

Когато служителите "дошли тази сутрин, открили, че вратата на нашата сграда е била разбита и е с нови брави", заяви Сергей Никитин, ръководител на руския филиал на "Амнести интернешънъл". На снимки от днес се вижда, че вратата е запечатана и на нея е поставено официално уведомление от общинските власти в Москва.

Никитин каза, че организацията повече от 20 години е наемател на помещенията в сградата, която е собственост на московската община. Той добави, че не е било получено никакво предупреждение, нито обяснение за случилото се.

"Всичките ни компютри и документи са зад запечатаните врати", пише във Фейсбук Иван Кондратенко, служител на правозащитната организация.

Кремълският говорител Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че чува за първи път и не разполага с никаква информация по този въпрос, предаде Франс прес.

Бюрото в Москва е единственото на "Амнести интернешънъл" в Русия.

От май в Русия е в сила нов закон за международните организации, който дава право на властите да ги затварят без съдебно решение, ако според тях са "застрашени националната сигурност или конституционните устои на страната", а също да блокират банковите им сметки.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина на място след скок от 6-я етаж
Мъж загина на място след скок от 6-я етаж
Осем задържани при внезапна проверка на швейцарската полиция в джамия
Осем задържани при внезапна проверка на швейцарската полиция в джамия