НОВИНИ

САЩ започна да разполага противоракетен щит в Южна Корея

Напрежението на корейския полуостров се покачи. Американската армия започна да разполага елементи на противоракетен щит в Южна Корея. Комплексът ще прихваща севернокорейски ракети. Русия и Китай са против. Пекин смята, че щитът ще наруши баланса на сигурността в района.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:02, 26.04.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света
Полковник Матю Гарнър: " В моята 20 годишна кариера не съм виждал по-професионално проведени учения. "

Ученията са съвместни - на армиите на Съединените щати и Южна Корея. Проведоха се на 50 километра североизточно от южнокорейската столица. Мащабните маневри са на фона на нарастващо напрежение на Корейския полуостров. Америка започна да разполага противоракетен щит в Южна Корея. Мястото, където ще се намира комплексът е някогашно голф игрище в областта Сонджу. Оборудването е в шест камиона. Става дума за противоракетния щит с инициали ТААД. Той е в отговор на севернокорейската бойна активност. ТААД ще прихваща и унищожава севернокорейски балистични ракети .

Поредната изпитателна ракета на Пхенян беше изстреляна на 16 април, а по случай 85 годишнината от основаването на въоръжените сили на комунистическата държава и 105 години от рождението на Ким Ир Сен Северът демонстрира военна мощ и реагира очаквано на новината за противоракетния щит.

"Ако на корейския полуостров избухне война, Съединените щати ще бъдат напълно отговорни за това след като доставиха специално въоръжение."

Цената на петрола в Северна Корея се покачи седем пъти след като властите ограничиха продажбата на бензин. В Япония се повиши търсенето на противоядрени убежища и на пречистватели на въздух.

Сеичиро Нишимото, компания за строеж на противоядрени убежища: "Търсенето е като по времето на катастрофата във Фукушима. Японците се интересуват от противоядрени убежища повече от всякога".

Южнокорейци протестираха срещу разполагането на ТААД в страната им. Русия и Китай също са против американския комплекс. Според Пекин, той няма да спре Пхенян. Китай показа днес първия си самолетоносач, изцяло построен в страната. На 28 април ще има заседание на Съвета за сигурност. Тогава Москва ще заяви, че американските морски маневри край корейския полуостров са неприемливи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли нарушения в разследваната от прокуратурата обществена поръчка на АПИ?
Има ли нарушения в разследваната от прокуратурата обществена поръчка на АПИ?
Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България
Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България