НОВИНИ

Сблъсъци в Барселона белязаха годишнината от референдума за независимост

Сблъсъци белязаха първата годишнина от референдума за отделяне на Каталуния от Испания. В Барселона 180 хиляди се включиха в демонстрацията на сепаратистите. Походът им, обаче, прерасна в размирици.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:10, 02.10.2018
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Окупирани пътища, блокирани жп линии - една година след референдума каталунците, които искат отделяне на областта, напомниха за своята кауза. Стотици хиляди демонстранти се събраха пред парламента в Барселона. Някои се опитаха да преминат загражденията и да нахлуят в сградата. Те замеряха полицаите с камъни, бутилки, кофи за боклук. В отговор - срещу тях силите на реда използваха палки и гумени куршуми.


;

Преди година съдбата на Каталуния се решаваше на референдум. Сепаратистите не успяха да получат независимост. Последва няколко месечна политическа криза, която завърши с решението на Мадрид да наложи директен контрол на областта. Година след референдума - Каталуния продължава да е разделена. Според социологическо проучване от юли - около 47 процента от катулнците подкрепят независимостта, а около 45 на сто - са против.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина при тежка катастрофа с полицейски автомобил край Плевен
Жена загина при тежка катастрофа с полицейски автомобил край Плевен
Арт посоки с Галя Крайчовска​: ​Силно начало на сезона за галериите
"Арт посоки" с Галя Крайчовска​: ​Силно начало на сезона за галериите