НОВИНИ

Северна Корея освободи трима американци

Пхенян освободи трима задържани американски граждани и те се завърнаха в родината си. Бившите вече затворници бяха посрещнати от президента Доналд Тръмп и съпругата му Мелания. Кои са освободените, как се тълкува това действие на Пхенян и до къде е стигнала подготовката на срещата между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун - отговорите следват.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:00, 10.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Около 3 часа местно време на военната база Андрюс, край Вашингтон каца самолет. Той връща в родината трима американски граждани от корейски произход, задържани за различни провинения в Северна Корея. Те са придружавани от държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Ким Хак-сон, Тони Ким и Ким Дон-чхул бяха посрещнати лично от Доналд Тръмп и първата дама - Мелания. Първата двойка разговаря за кратко с мъжете на борда, преди заедно да излязат и да поздравят очакващите ги политици и журналисти.

Развълнувани и щастливи сме - споделиха тримата и благодариха за спасяването си.

Ким Донг Чхул: "Отнасяха се с нас по различн начин. Трябваше много да работя, но когато се разболявах ме лекуваха."

Ким Хак-сон работел в Пхенянския университет. Задържан е през май 2017 за "враждебни действия" срещу Северна Корея. Месец по-рано е задържан Тони Ким, преподавал в същия университет, обвинен е в шпионаж. През 2015 година властите в Пхенян арестуват Ким Донг Чхул, по подозрение, че е шпионин. Присъдата му е 10 години тежък физически труд.

Освобождаването им е договорено между държавния секретар Майк Помпео и севернокоресйкия лидер по време на срещата им през април. Според Белия дом това е жест на добра воля от страна на Ким Чен-ун преди предстоящата му среща с Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Най-голямото ми постижение и гордост ще бъде - освобождаването е част от това - но ще бъде ядреното разоръжаване на целия полуостров. Това чакат хората, от дълго време. Никой не очакваше всичко да се случва толкова бързо."

Тръмп изрази мнение, че лидерът на Северна Корея истински се старае да подобри двустранните отношения и да вкара страната си в "истинския свят".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лошото време попречи хеликоптер да се включи в издирването на Боян Петров
Лошото време попречи хеликоптер да се включи в издирването на Боян Петров
Китайската национална ядрена компания e потвърдила интереса си към АЕЦ Белене
Китайската национална ядрена компания e потвърдила интереса си към АЕЦ "Белене"