НОВИНИ

Убийството на Солеймани и кризата в Близкия изток

Разместването на геополитическия пъзел с убийството на най-влиятелния ирански военен командир отеква по целия свят. От дни се пишат сценарии какво ще последва след покушението.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:30, 12.01.2020
Чете се за: 04:42 мин.
По света

"Никой не знае за персийските котки." Нестандартно име на рок група, останало невидимо за света, но не и за невидимия живот на Техеран. От години бандата вдъхновява иранците, които искат да избягат от образа – стереотип, наложен по света. „Персийските котки“ пеят за „човешката джунгла“, в което се е превърнало съвремието. Върволица от неочаквани сценарии. Истории без начало и край, които отдавна не приличат на приказките от 1001 нощ. В тази джунгла героите са трудно откриваеми.

Той все пак беше провъзгласен за „супер герой". Репутация, извоювана и затвърждавана близо 3 десетилетия. Имаше много врагове, но пък си беше спечелил и много симпатизанти. В преследване на идеите и задачите си, той се движеше умело по близкоизточната сцена. Действаше от позицията на командир на бригадите Кудс - поделението на иранската революционна гвардия за външни операции.

Фаеге Ешкевари, журналистка от Иран: Касем Солеймани трябваше да бъде превърнат в звезда, в супергерой. Когато много, много билбордове не само в Иран, но и в Ирак, в Кербала и из цялата шиитска част на страната се разполагат по пътищата, край магистралите, със снимки на Солеймани и на Върховния лидер, това означава едно: Вие трябва да харесате този човек.

Фаеге Ешкевари - журналистка от Иран, която от години живее в България. Дистанцията не й пречи умело да филтрира процесите и настроенията в родината си. Да задава много въпроси и да търси много отговори.

Фаеге Ешкевари: Солеймани казваше, че Ислямска държава е била създадена, за да действа срещу нас иранците, докато помагахме на Асад по време на Арабската пролет. След цялата кървава мисия в Сирия, трябваше да се намери някаква причина хората на Солеймани да останат там за по-дълго време. Както знаете, тези военни организации трябва да оправдаят бюджета си и военното си присъствие. Ето защо Солеймани беше превърнат в звезда, в супергерой.

С времето Солеймани доказа, че обича да си играе на война и мир. Приоритетни му бяха Ирак, Сирия, Ливан и Израел. Твърди се, че поръчаните от него операции са разместили политическите пластове в не една държава и са окървавили не една страна. Някои видяха почерка му и в нападението в Сарафово преди 8 години. При бомбената атака срещу автобуса с израелски туристи загинаха 7 души. Ранените бяха над 35.

Разместването на световния ред, или поне на близкоизточния, дойде като смъртоносен новогодишен фойерверк. В първите дни на 2020 край летището на Багдад с американска ракета, изстреляна от дрон, беше убит Касем Солеймани. Мотивът на Вашингтон за операцията беше, че разполага с информация за готвени от генерала атаки срещу американски цели.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Твърдението, че Солеймани е пътувал до Багдад с дипломатическа мисия - някой тук вярва ли в това? Има ли история, която да потвърди, че този мил джентълмен е пътувал до Багдад с идеята да проведе мирна мисия?

От почти 12 години генералът е бил в полезрението на чужди служби. Не една възможност да го ликвидират са имали израелските тайни отряди. Американските президенти Джордж Буш и Барак Обама също са разполагали с удобни случаи да наредят убийството му. Решителната стъпка, обаче, предприе Доналд Тръмп.

Сирил Брет, анализатор от „Евразийска перспектива": Защо се случи точно сега ли? На старта сме на предизборната кампания в Съединените щати. И това обяснява много, що се отнася до притесненията на Тръмп за Иран. За кандидатурата на Доналд Тръмп Иран е идеалния враг. Той може да бъде обрисуван като дявола.

Сирил Брет. Френски анализатор, познавач на Близкоизточния регион. Който не спира да пренарежда геополитическия пъзел, да търси причините и да прогнозира последиците от световните кризи.

Сирил Брет: Доналд Тръмп ще спечели много гласове заради кризата с Иран. Рейтингът му вече започна да се покачва. С убийството на Солеймани Тръмп ясно предупреди Техеран да не прави опити да се меси в предизборната кампания. Има и още една ясна причина - влиянието на Иран в Ирак силно нарасна. Съединените щати започнаха да губят позиции. Така че Съединените щати искат да се противопоставят на влиянието на Иран в Ирак, в Сирия и в Ливан. Покушението беше предупреждение към Иран за нарастващото му влияние в района.

Позиции и влияние, спечелени и затвърдени от Бригадите на Солеймани.

Фаеге Ешкевари: Сянката на Солеймани беше по-дълга дори от тази на Върховния лидер, аятолаха. Такова нещо е нежелано. След като Ислямска държава беше разбита, вече нямаше оправдание за неговото оставане в Ирак. Неговата мисия беше приключила. Така супергероят, звездата, започна да се превръща в заплаха за самата си страна. А когато нямаш нужда от някого, какво правиш? Неговата служба е приключила. И няма нужда той повече да съществува. Много хора говорят, че Солеймани е бил убит точно тогава, когато е имало нужда той да загине.

Всички държави имат една армия, Иран е с две. Така обикновено иранците обясняват ролята на Ислямската революционна гвардия, част от която са Бригадите Кудс. Създадена е веднага след революцията от 1979-та с цел да защитава Ислямската република от вътрешни и външни врагове.

Отдавна, обаче, гвардията не е само част от сигурността на страната. Навлязла е в политиката и икономиката на Иран. Твърди се, че притежава болници, контролира пристанища, петролни компании.

Сирил Брет: С кризата режимът в Техеран ще стане още по-силен. Миналата година имаше много, много демонстрации на опонентите на режима в Иран. В Техеран. В големите ирански градове. А сега страната е ударена от Съединените щати и това ще засили националното обединение.
Фаеге Ешкевари: Убийството на Солеймани се случи в много подходящ момент. Вече никой не говори за протестиращите срещу скорошното тройно поскъпване на горивата. Представете си, ако в България цените на горивата скочат за едно денонощие тройно. Какво ще стане? Иранците бяха много гневни.

Но какво се случва с петрола? Иран е богата на петрол страна?

Фаеге Ешкевари: Продължават да откриват находища. В Иран има много петрол. И както знаете, богатите на петрол страни са последните, които се освобождават. Парите от петрола не стигат до обикновените хора.

Кризата между Вашингтон и Техеран вероятно щеше да остане на ниво военни тактики и политически ходове, ако погрешно изпратена ракета не напомни на света, че световните конфликти имат човешко измерение. 176 души загинаха край Техеран. След три дни премълчаване Иран призна, че зарази човешка грешка е бил свален украинския Боинг.

Фаеге Ешкевари: В сваления самолет всъщност загинаха хора, брилянтни умове с ирански произход. Да, те бяха германци, канадци, шведи, но повечето имат ирански произход. Сред жертви има професори, преподаватели, студенти от реномирани университети, хора, чиито глас се чува по света. За иранците истинските герои са тези, които загинаха в сваления самолет. Тези образовани хора, които за 40 години бяха принудени да напуснат страната си. Това са националните герои.

Скорошен край на кризата не предрича нито Фаеге, нито Сирил.

Сирил Брет: Кризата няма да свърши преди президентските избори в Съединените щати. Вероятно през следващите седмици и месеци ще има още удари, още контраудари и отговори от иранска страна. И това, което се опасявам, е че Саудитска Арабия, която е верен съюзник на Вашингтон, ще бъде въвлечена скоро в конфликта.

Отзвукът от конфликта в Европа може да бъде огромен. Спомнете си, 70 и 80-те години на миналия век иранските служби организираха терористични нападения на европейска земя. Така че Европа е много уязвима. Ответният удар на Иран може да отекне силно на европейска земя.

Фаеге Ешкевари: Като всеки друг член на ЕС и на НАТО, България може да се окаже мишена на международния тероризъм. България е вход на ЕС към Близкия изток и от този аспект е стратегическа държава.

Край на кризата? Няма последна криза. Винаги се създават нови кризи, за да се излезе от предишните.

Фаеге Ешкевари: Санкциите са жестоки и удрят най-сериозно обикновените ирански граждани.Хората бяха лишени от много неща. Санкциите отнемат постоянно от хляба на масата им. Последната част от обществото, която може да бъде засегната от санкциите е самото правителство, управляващия режим. Забелязали сме, че налагането на санкции е като оправдание. Ако липсва някаква част за самолет, например, те трябва да я намерят и я намират, но на десеторно по-висока цена. Това позволява на някои хора да забогатеят много от санкциите.

Кризи, които крият кризи. Реалност, която отдалечава все повече иранците от мъдрите и завършени приказки на Шехерезада. Сценарии, в които светът все повече заприличва на човешка джунгла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още По света

Русия: Терористите, осъществили атентата в Москва, са финансирани от Украйна
Русия: Терористите, осъществили атентата в Москва, са финансирани от Украйна
19:32, 28.03.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Путин: Пълна глупост е, че Русия планира да атакува Европа след Украйна
Путин: Пълна глупост е, че Русия планира да атакува Европа след Украйна
17:31, 28.03.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Ожесточена битка за Истанбул и Анкара в навечерието на местния вот в Турция
Ожесточена битка за Истанбул и Анкара в навечерието на местния вот в Турция
14:45, 28.03.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Путин: Русия няма да нападне НАТО, но ще сваля F-16 над Украйна
Путин: Русия няма да нападне НАТО, но ще сваля F-16 над Украйна
14:37, 28.03.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Полицията в тайландска провинция вече ще преследва проблемни маймуни
Полицията в тайландска провинция вече ще преследва проблемни маймуни
14:18, 28.03.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Нови руски удари срещу Украйна
Нови руски удари срещу Украйна
12:32, 28.03.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Зоо Великден в Чили: Раздадоха лакомства на животните (СНИМКИ)
Зоо Великден в Чили: Раздадоха лакомства на животните (СНИМКИ)
06:53, 28.03.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Израел иска нова среща на високо равнище
Израел иска нова среща на високо равнище
06:48, 28.03.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Руската рок група "Пикник" изнесе концерт в памет на жертвите от атентата край Москва
Руската рок група "Пикник" изнесе концерт в памет на жертвите от атентата край Москва
06:04, 28.03.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Откриха две от жертвите на срутилия се мост в Балтимор
Откриха две от жертвите на срутилия се мост в Балтимор
05:58, 28.03.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Как изкуственият интелект подобрява вкусовите качества на бирата
Как изкуственият интелект подобрява вкусовите качества на бирата
22:01, 27.03.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Франция ще помага на Бразилия да строи атомни подводници
Франция ще помага на Бразилия да строи атомни подводници
21:49, 27.03.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Топ 24
Най-четени
Родители излязоха на протест в подкрепа на баща лишен от родителски права
Родители излязоха на протест в подкрепа на баща лишен от родителски права
Ученици, мечтаещи да станат лекари, посещават болницата във Велико Търново
Ученици, мечтаещи да станат лекари, посещават болницата във Велико Търново