НОВИНИ

Австрия подкрепя България за присъединяване към Шенгенското пространство

Това заяви на първото си посещение у нас като канцлер на Австрия Себастиан Курц. Охраната на външните граници, сигурността, предстоящата среща на върха Европейски съюз - Турция, бюджетът на ЕС и двустранните отношения бяха темите на разговора между Курц и българския премиер Бойко Борисов. Акцентът на визитата е върху приемствеността в темите на Българското и Австрийското председателство на Съвета на Европа.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:56, 15.03.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Подкрепата за членството на България в Шенген беше голямата новина от срещата между австрийския канцлер Себастиан Курц и българският премиер Борисов. Тя бележи коренна промяна в позицията на Австрия. Германия, Австрия и Холандия бяха страните, които твърдо бяха против присъединяването на България в Шенген. Тази подкрепа беше изразена и с изключителна благодарност за усилията на България в охраната на външната граница на ЕС и надежда, изразена от Себастиан Курц, че и други държави ще последват нашия пример.

;
Себастиан Курц - канцлер на Австрия: Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в Шенгенското пространство. Няма държава в Европа, която да е инвестирала толкова усилия в опазването на външните граници.
Бойко Борисов - министър-председател: Факт е, че всички в Европа оценяват, че държавата България, не ние, може и опозицията да се чувства горда, държавата България е направила така, че всички да оценяват усилията, които сме положили. Имаме към момента нула мигрантски натиск.
;

България и Австрия не са на една позиция по отношение на новата финансова рамка на ЕС, която трябва да бъде уточнена по време на нашето и Австрийското европредседателство. Според Австрия членските вноски на страните-членки не трябва да се увеличава, докато България вече подкрепи подобна мярка. Курц заяви, че разходите на ЕС трябва да се разпределят по-рационално с оглед Брекзит.

Планираната среща на върха ЕС-Турция също беше в разговора между двамата лидери. И тук имаше малки различия - и двамата се обединиха около това, че сътрудничеството с Турция е изключително важно за продължаване на споразумението за миграцията, но имаше различия по отношение на въпроса за членството на Турция в ЕС. Курц категорично заяви, че към момента не може да се говори за подобно нещо. В изказването на Борисов такава категорична позиция не прозвуча. Той призова да се търси дипломация, а не противопоставяне.

;

Друга тема, в която имаше единодушие, беше сигурността и миграцията - и двамата се обединиха около становището, че мигрантите трябва да прекосяват през установените контролно-пропусквателни пунктове и да се следи внимателно миналото на тези, които искат да получат убежище в ЕС. Според двамата лидери това е компромисът, който ще доведе до успешна реформа на Дъблинския регламент. Имаше единодушие и за Западните Балкани - и България, и Австрия подкрепят присъединяването им към ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив няма да превръщат в ресторанти постоянните експозиции на 3 художници
В Пловдив няма да превръщат в ресторанти постоянните експозиции на 3 художници
ГЕРБ обвиниха БСП и президента в общи действия с цел дестабилизация
ГЕРБ обвиниха БСП и президента в общи действия с цел дестабилизация