НОВИНИ

Съседите на Венецуела се нуждаят от 738 млн. долара след притока от мигранти

738 милиона долара ще са нужни на ООН през 2019 г., за да помогне на съседите на Венецуела да се справят с притока на милиони бежанци и мигранти, които няма изгледи да се завърнат на родна земя в скоро време. ООН за първи път включи тази криза в годишния си глобален хуманитарен призив, който е за сумата от 21,9 милиарда долара през 2019 г., като се изключи Сирия. По данни на организацията, три милиона венецуелци са избягали досега от политическата и икономическата криза в родината си, главно след 2015 г.

bnt avatar logo
от БТА
14:44, 04.12.2018
Чете се за: 00:21 мин.
По света
съседите венецуела нуждаят 738 млн долара притока мигранти

"Има една криза, при която за първи път имаме план за реагиране, който е да помогнем на съседните на Венецуела държави да се справят с последиците от напускането на голям брой граждани на страната", заяви координаторът по хуманитарната помощ на ООН Марк Лоукок.

Повечето избягали от родината си венецуелци са отишли в 16 страни в Латинска Америка и Карибския регион. Най-много са в Бразилия, Колумбия, Еквадор и Перу. През 2019 г. от помощ и защита ще се нуждаят близо 3,6 милиона души, които няма изгледи да се завърнат в краткосрочен до средносрочен план. Колумбия, която е приела един милион венецуелци, "носи най-голямото бреме от всички", допълва организацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спаси София: Оставката на Евгени Крусев не решава проблема
"Спаси София": Оставката на Евгени Крусев не решава проблема
Френският премиер потвърди отмяната на повишението на данъците за горивата
Френският премиер потвърди отмяната на повишението на данъците за горивата